Poddasze - Sufit, czy ścianki
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Poddasze - Sufit, czy ścianki
Witam,
Czy ma znaczenie kolejność wykonywania prac tzn.
Czy można zrobić w pierwszej kolejnośći sufit, a potem ścianki działowe (wszystko w K-G)
Czy też muszą być zrobione ścianki , następnie sufit.
Łatwiej byłoby mi zrobić w kolejności sufit, a następnie podzielić poddasze na 3 pomieszczenia ściankami
Pozdrawiam
Czy ma znaczenie kolejność wykonywania prac tzn.
Czy można zrobić w pierwszej kolejnośći sufit, a potem ścianki działowe (wszystko w K-G)
Czy też muszą być zrobione ścianki , następnie sufit.
Łatwiej byłoby mi zrobić w kolejności sufit, a następnie podzielić poddasze na 3 pomieszczenia ściankami
Pozdrawiam
Zamontuj konstrukcję sufitu tak aby można było dołączyć konstrukcję ścianek. Pomyśl o przewodach elektrycznych. Jeśli w ściankach jest izolacja akustyczna albo termiczna z wełny mineralnej to połącz folię paroizolacyjną ze ścian i sufitów.
Ja bym zmontował całość konstrukcji sufitów i ścian.Póżniej poprowadził wszystkie przewody elektryczne, telefoniczne, antenowe i inne.Następnie izolacja termiczna i akustyczna. Dalej paroizolacja. Na koniec po właściwym zamontowaniu wszystkiego przykręcamy gipskarton. Szpachla i cała reszta wykończenia.
To tyle.
Ja bym zmontował całość konstrukcji sufitów i ścian.Póżniej poprowadził wszystkie przewody elektryczne, telefoniczne, antenowe i inne.Następnie izolacja termiczna i akustyczna. Dalej paroizolacja. Na koniec po właściwym zamontowaniu wszystkiego przykręcamy gipskarton. Szpachla i cała reszta wykończenia.
To tyle.
-
Sebastian R
- Początkujący

Kolega ma rację jednak można też wczesniej zalożyc gipskarton po jednej stronie sciankiMłotek pisze:Zamontuj konstrukcję sufitu tak aby można było dołączyć konstrukcję ścianek. Pomyśl o przewodach elektrycznych. Jeśli w ściankach jest izolacja akustyczna albo termiczna z wełny mineralnej to połącz folię paroizolacyjną ze ścian i sufitów.
To tyle.
Witam,Młotek pisze:Zamontuj konstrukcję sufitu tak aby można było dołączyć konstrukcję ścianek. Pomyśl o przewodach elektrycznych. Jeśli w ściankach jest izolacja akustyczna albo termiczna z wełny mineralnej to połącz folię paroizolacyjną ze ścian i sufitów.
To tyle.
A czy konieczna jest folia na ściankach działowych?