Moc kotła gazowego
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Moc kotła gazowego
Witam mam domek 80m2 nieocieplony piec gazowy Vaillant turbo tec 8/24kw
regulator pokojowy colormatic 392f temp w domu około 20st piec na dobe przy mrozie -5 czy -15 pali okolo 14m3 gazu.Czy nie jest to waszym zdaniem za duze spalanie.Jaką ustawic moc pieca teraz ustawiony jest 8 do 9kw
regulator pokojowy colormatic 392f temp w domu około 20st piec na dobe przy mrozie -5 czy -15 pali okolo 14m3 gazu.Czy nie jest to waszym zdaniem za duze spalanie.Jaką ustawic moc pieca teraz ustawiony jest 8 do 9kw
Podstawowa sprawa to: sprawdzenie cyrkulacji powietrza w budynku, ocieplenie dachu lub stropu, prawidłowe ustawienia pieca (jego mocy, czystości, komina, prędkości pompy C.O.) drożności instalacji, ewentualnych zapowietrzeń i odpowiednia ilość odbiorników ciepła.
Jednym słowem znajdź w okolicy kogoś (może serwisant), kto ci to wszystko sprawdzi i podpowie gdzie jest możliwość ewentualnej poprawy.
Mój piec (De Dietrich) na początku, kiedy miałem podłączone tylko dwa grzejniki, też palił sporo. Od momentu podłączenia następnych 10, zużycie nie wzrosło wielokrotnie (24kW).
Od tygodnia mam kominek i "ciepłe powietrze". Piec gazowy już tylko grzeje c.w.u.
Może warto zainwestować?
Jednym słowem znajdź w okolicy kogoś (może serwisant), kto ci to wszystko sprawdzi i podpowie gdzie jest możliwość ewentualnej poprawy.
Mój piec (De Dietrich) na początku, kiedy miałem podłączone tylko dwa grzejniki, też palił sporo. Od momentu podłączenia następnych 10, zużycie nie wzrosło wielokrotnie (24kW).
Od tygodnia mam kominek i "ciepłe powietrze". Piec gazowy już tylko grzeje c.w.u.
Może warto zainwestować?
A jakie grzejniki i ile lat?O tym nikt nie mówi ani nie pyta!!!Zamulone grzejniki potrafią nieźle obciążać nasz budżet!!!Jest jeszcze parę kwestji technicznych,ale w/w to podstawa.w domu około 20st piec na dobe przy mrozie -5 czy -15 pali okolo 14m3 gazu.Czy nie jest to waszym zdaniem za duze spalanie