Czy docieplać ?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Czy docieplać ?
Mam pytanie czy ocieplać ściany domu.
Mieszkam w budynku parterowym z poddaszem. Budynek to stare budownictwo ok 70 lat. Mur ma 50 cm grubości, czerwona cegła. Pod moim mieszkaniem nie ma piwnicy. Kamienny fundament. Przy większych mrozach ściany mam bardzo zimne /moim zdaniem dużo za zimne/. Zastanawiałem się nad dociepleniem budynku. I tu kieruję pytanie do ludzi którzy się znają na rzeczy. Czy wogóle docieplać jeżeli tak to jakim styropianem /grubość/ itp.
Przy okazji chciałbym odkopać fundament aby go "podreperować" poproszę o wskazówki czym izolować z czego i jakie warstwy.
Wielkie dzięki za wszelkie fachowe porady!
Mieszkam w budynku parterowym z poddaszem. Budynek to stare budownictwo ok 70 lat. Mur ma 50 cm grubości, czerwona cegła. Pod moim mieszkaniem nie ma piwnicy. Kamienny fundament. Przy większych mrozach ściany mam bardzo zimne /moim zdaniem dużo za zimne/. Zastanawiałem się nad dociepleniem budynku. I tu kieruję pytanie do ludzi którzy się znają na rzeczy. Czy wogóle docieplać jeżeli tak to jakim styropianem /grubość/ itp.
Przy okazji chciałbym odkopać fundament aby go "podreperować" poproszę o wskazówki czym izolować z czego i jakie warstwy.
Wielkie dzięki za wszelkie fachowe porady!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Docieplenie domu
Witam
Pierwsze to wykonać izolację fundamentów, Prawdopodobuie nie masz izolacji poziomej.
Odkopujesz poniżej głębokiości przemarzania.
1. Czyścisz fundament z odparzonych elementów.
2. Uzupełniasz i wyrównujesz go.
3. Iizolujez przeciwwilgociowo,
4. Wartswa styroduru lgr minimum 5cm.
5. folia kubełkowa. i zasypujesz. Dobrze by było zrobić przy okazji odsłonięcia fundamentów drenaż paskowy i odprowadzenie wód deszczowych z rur spustowych. Na rurach nie zapomnieć założyć czyszczaków. ( nie rewizji).
6. Następnie przystąpić do ocieplania domu według wybranego przez siebie sysytemu.
Pozdrawiam
Dariusz
Pierwsze to wykonać izolację fundamentów, Prawdopodobuie nie masz izolacji poziomej.
Odkopujesz poniżej głębokiości przemarzania.
1. Czyścisz fundament z odparzonych elementów.
2. Uzupełniasz i wyrównujesz go.
3. Iizolujez przeciwwilgociowo,
4. Wartswa styroduru lgr minimum 5cm.
5. folia kubełkowa. i zasypujesz. Dobrze by było zrobić przy okazji odsłonięcia fundamentów drenaż paskowy i odprowadzenie wód deszczowych z rur spustowych. Na rurach nie zapomnieć założyć czyszczaków. ( nie rewizji).
6. Następnie przystąpić do ocieplania domu według wybranego przez siebie sysytemu.
Pozdrawiam
Dariusz
Góral z Sudet
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

isola.no/content/download/791/6007/version/5/file/Xtra%20man%20mars-07.pdf
IDF pisze
IDF pisze
A sam radzi folię kubełkową dać za styropianem. Radzę poznać jej działanie i instrukcje...wchodząc na ich linki możesz poczytać instrukcje prawidłowego montażu docieplenia, a więc mieć kontrolę na jakością jego wykonania przez wykonawców, którzy w 90% wykonują to wadliwie.
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Folia kubełkowa (jak na rys,) isola.no/kampanjer/system_platon/platon_xtra_grunnmur ma wody nie wpuścić ale wypuścić . Nie trzeba dużo czytać lepiej trochę pomyśleć. A przyklejanie styropianu na zewnątrz fundamentu to skrajna nieodpowiedzialność i szkodliwość. W tak "izolowanym" domu grzejemy fundament i grunt pod domem. Chyba, że w/g Pana "zimno wchodzi"
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie ma takich norm, które by zwalniały od myślenia i zmieniały fizykę. Ocieplają styropianem od zewnątrz Szanowny Pan decyduje się ogrzewać masę fundamenty i gruntu pod domem! Ponieważ w/w zadanie dla naszego ogrzewania jest niewykonalne to zimne pustaki na fundamencie, będą chłonęły mocno wilgoć z domu. Pogarszając jeszcze swoje właściwości izolacyjne. Takie coś dyskwalifikuje do jako energooszczędny i zdrowy.
Czy Szanowny Pan orientuje się, że nadrzędną normą jest zużycie energii? Certyfikat energetyczny ? A rolą izolacji termicznej jest oddzielenie elementów domu które chcemy grzać od tych których grzanie nie ma sensu. Jaki sens Pan dostrzega w grzaniu fundamentu i gruntu pod domem?
Czy Szanowny Pan orientuje się, że nadrzędną normą jest zużycie energii? Certyfikat energetyczny ? A rolą izolacji termicznej jest oddzielenie elementów domu które chcemy grzać od tych których grzanie nie ma sensu. Jaki sens Pan dostrzega w grzaniu fundamentu i gruntu pod domem?
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Punkt rosy jest w każdej izolowanej ścianie. Po to by nie było dyfuzji, po to by ciepłe powietrze nie dostawało się do w/w punktu daję się folię od środka . Czy badał Pan pod konie zimy zawilgocenie ścian w różnych technologiach? Ja zbadałem metodą inwazyjną aparaturą firmy GANN . Przy ociepleniu jakie Pan proponuje zawilgocenia przekraczało zawsze 5% przy folii od wewnątrz nigdy nie przekraczało 1%!
W podanych normach nie doczytałem sie najważniejszego .. jakich domów dotyczy? Ile dom zużywa energii? Może mi Szanowny Pan ten dla Pana mało ważny a dla mnie i wielu przyszłych użytkowników, podstawowy parametr?
Nawt Ytong został zmuszony do produkowania styropianu z folią i tynkiem do wykładania ścian od środka!
W podanych normach nie doczytałem sie najważniejszego .. jakich domów dotyczy? Ile dom zużywa energii? Może mi Szanowny Pan ten dla Pana mało ważny a dla mnie i wielu przyszłych użytkowników, podstawowy parametr?
Nawt Ytong został zmuszony do produkowania styropianu z folią i tynkiem do wykładania ścian od środka!
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Widzę, że jest pan zagorzałym zwolennikiem izolowania się od wszelkiego i wszystkiego.
Dom tak jak człowiek musi oddychać. To co Pan mówi to nie do końca jest prawdą.
Ale idźmy po kolei jakie izolacje powinny być wykonane
1/ Izolacja fundamentów od zewnątrz.
2/ Izolacje termiczna posadzek,
3/ Izolacja ścian powyżej fundamentów
4/ Izolacja stropodachu.
Powyższe obejmuje nowa norma cieplna, która obowiązuje i na podstawie jej założeń są projektowane.
Ytong, czy tez gazobeton sam w sobie jest szczelni i taka ściana nie oddycha. Jedynie poprzez mostki - spoiny. Widać to na tyku przy nieocieplonym budynku.
Ja preferuję budowanie z ceramiki, która jest najlepszym bo naturalnym materiałem. Do dociepleń preferuję wełnę mineralną, a nie styropian. Jako wyprawa tylko tynki mineralne.
W ten sposób cały budynek dalej oddycha i ma swój mikroklimat. Jak Pan zabuduje wszystkie ściany filią to tak , jakby wejść do worka nylonowego.
Stare rozwiązania są najlepsze. Domy murowane z ceramiki i wykończone tykami mineralnymi stoją setki lat. Teraz w nowym budownictwie przy zastosowaniu farb akrylowych tynków i gładzi gipsowych oraz montowaniu szczelnych okien już po odbiorze w pół roku pojawiają się wykwity, których można się pozbyć tylko poprzez rozszczelnienie okien lub wykonanie wentylacji w każdym pomieszczeniu.
Pozdrawiam
Dom tak jak człowiek musi oddychać. To co Pan mówi to nie do końca jest prawdą.
Ale idźmy po kolei jakie izolacje powinny być wykonane
1/ Izolacja fundamentów od zewnątrz.
2/ Izolacje termiczna posadzek,
3/ Izolacja ścian powyżej fundamentów
4/ Izolacja stropodachu.
Powyższe obejmuje nowa norma cieplna, która obowiązuje i na podstawie jej założeń są projektowane.
Ytong, czy tez gazobeton sam w sobie jest szczelni i taka ściana nie oddycha. Jedynie poprzez mostki - spoiny. Widać to na tyku przy nieocieplonym budynku.
Ja preferuję budowanie z ceramiki, która jest najlepszym bo naturalnym materiałem. Do dociepleń preferuję wełnę mineralną, a nie styropian. Jako wyprawa tylko tynki mineralne.
W ten sposób cały budynek dalej oddycha i ma swój mikroklimat. Jak Pan zabuduje wszystkie ściany filią to tak , jakby wejść do worka nylonowego.
Stare rozwiązania są najlepsze. Domy murowane z ceramiki i wykończone tykami mineralnymi stoją setki lat. Teraz w nowym budownictwie przy zastosowaniu farb akrylowych tynków i gładzi gipsowych oraz montowaniu szczelnych okien już po odbiorze w pół roku pojawiają się wykwity, których można się pozbyć tylko poprzez rozszczelnienie okien lub wykonanie wentylacji w każdym pomieszczeniu.
Pozdrawiam
Góral z Sudet
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

TO NIE PRAWDA!
Oddychanie zostawiam skutecznej wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nie ma już starych okien, starych pieców kaflowych, strychów i kominów w każdym pokoju! Jeżeli teraz Pan coś w tym STARYM zmienia, pociąga to za sobą kolejne zmiany
I tak - zamieniając kaflowy piec na węgiel na precyzyjne sterowalne ogrzewanie z programatorem, musimy zmniejszyć akumulację.
Szczelne okna, użytkowe poddasza, likwidacja kominów w pokojach - wymusza wentylację mechaniczną.
wyższa wilgotność w domu i grubsza izolacja termiczna wymusza paro izolację od środka wszędzie nie tylko w dachu , gdzie grubsza izolacja wymusiła to już wcześniej.
Ocieplanie fundamentu z zewnątrz to godzenie się na jego ogrzewanie!!! Oraz na ogrzewanie gruntu pod domem ! To skrajna nieodpowiedzialność i nie ma takich norm które by zmuszały ludzi to takich rozrzutności!
CZY MOŻE PAN OKREŚLIĆ O JAKICH DOMACH PAN PISZE ? Jakie zużycie pan przewiduje, preferuje?
Człowiek musi oddychać! Nie dom. Jak przegroda termiczna "oddycha" czyli zimą - wdech lato - ewentualnie wydech - to jest zimą zawilgocona!Dom tak jak człowiek musi oddychać.
Oddychanie zostawiam skutecznej wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Stare ceny energii też są najlepsze ... i co z tego .Stare rozwiązania są najlepsze.
Nie ma już starych okien, starych pieców kaflowych, strychów i kominów w każdym pokoju! Jeżeli teraz Pan coś w tym STARYM zmienia, pociąga to za sobą kolejne zmiany
I tak - zamieniając kaflowy piec na węgiel na precyzyjne sterowalne ogrzewanie z programatorem, musimy zmniejszyć akumulację.
Szczelne okna, użytkowe poddasza, likwidacja kominów w pokojach - wymusza wentylację mechaniczną.
wyższa wilgotność w domu i grubsza izolacja termiczna wymusza paro izolację od środka wszędzie nie tylko w dachu , gdzie grubsza izolacja wymusiła to już wcześniej.
Ocieplanie fundamentu z zewnątrz to godzenie się na jego ogrzewanie!!! Oraz na ogrzewanie gruntu pod domem ! To skrajna nieodpowiedzialność i nie ma takich norm które by zmuszały ludzi to takich rozrzutności!
CZY MOŻE PAN OKREŚLIĆ O JAKICH DOMACH PAN PISZE ? Jakie zużycie pan przewiduje, preferuje?
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Witaj zacny człowieku
W pokoju ogrzewanym nowymi systemami grzewczymi ( kaloryfery) wstając rano mamy wyschnięte gardła , a co za tym idzie osłabiamy swoją śluzówkę, która jest odpowiedzialna za wyłapywanie kurzu, coby nie docierał do płuc.
Dom musi mieć odpowiednią wilgotność powietrza. Chyba, że ktoś chce mieszkać w suchym klimacie, życzę powodzenia oraz zdrowia. Ale takie powietrze to pierwszy stopień do wszelkiego rodzaju alergii.
Jedyna rzecz, która skutecznie zabija grzyby w murach to właśnie powietrze i odpowiednia jego wilgotność.
Otóż uszczelniając i wysuszając mikroklimat w mieszkaniu - centralne ogrzewanie pozbawiamy Go wilgioci. Jednym ze sposobów zapobiegania temu są nawilżacze w pokojach, lub urządzenia nawilżające.Nie ma już starych okien, starych pieców kaflowych, strychów i kominów w każdym pokoju! Jeżeli teraz Pan coś w tym STARYM zmienia, pociąga to za sobą kolejne zmiany
W pokoju ogrzewanym nowymi systemami grzewczymi ( kaloryfery) wstając rano mamy wyschnięte gardła , a co za tym idzie osłabiamy swoją śluzówkę, która jest odpowiedzialna za wyłapywanie kurzu, coby nie docierał do płuc.
Dom musi mieć odpowiednią wilgotność powietrza. Chyba, że ktoś chce mieszkać w suchym klimacie, życzę powodzenia oraz zdrowia. Ale takie powietrze to pierwszy stopień do wszelkiego rodzaju alergii.
Jedyna rzecz, która skutecznie zabija grzyby w murach to właśnie powietrze i odpowiednia jego wilgotność.
Góral z Sudet