Wilgoć na poddaszu

Jeżeli chcesz zaadaptować swoje poddasze to koniecznie musisz znać wszystkie aspekty, z jakimi możesz się spotkać przy remoncie poddasza. Oprócz tego w tym dziale poznasz pomysły innych na aranżacje tego pomieszczenia.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

krzycholex
Początkujący
Początkujący

Wilgoć na poddaszu

Post autor: krzycholex »

Witam
Mam problem- po mrozach drugi rok z rzędu w tym samym miejscu na poddaszu , w miejscu gdzie skos łączy sie z pionową ściana pojawia sie woda, ktora ścieka kropelkami po ścianie
Doradzcie prosze , dlaczego tak sie dzieje i jak temu zaradzic
dzięki za info i pozdro

Aneta9w
Początkujący
Początkujący

Poddasze - cieknie woda !!

Post autor: Aneta9w »

Witam serdecznie,

Mam dokładnie ten sam problem. W czasie wczorajszych i dzisiejszych odwilży nagle na płytach k-g (również przy oknach dachowych) zaczęła ciec woda. dach został położony jesienią tego roku, nic nie przeciekało.

Rozpoczęły się prace wykończeniowe, zastosowano wszelkie zalecane technologie. Najdziwniejsze jest to, że woda cieknie w 3 pomieszczeniach ( w dwóch ciurkiem) jedno jest całkowicie suche.

Nie wiem w czym jest problem ??

Również bardzo proszę o wskazówki.

krzemien125
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: Wilgoć na poddaszu

Post autor: krzemien125 »

Zaluje bardzo,ze nikt wam nie odpowiedzial, bo tez bardzo chetnie bym sie dowiedzial cos na ten temat. Czy mieliscie polozona paroizolacje pod plyte G/K?

K-Z
Początkujący
Początkujący

Post autor: K-Z »

witam,spotkałem się z podobnym problemem,z tym że okno przecieka pomiędzy skrzydłem a ramom u samego dołu i powstają zacieki,a w opisanym przypadku może pod dachówke podwiało śniegu a teraz topniej i są przecieki wypływającez pod regipsu ,proszę sprawdzić skąd ta woda wypływa,może to być zwykłe skraplanie sie wody w oknie,wynikające z rużnicy temperatur

wykonawca
Aktywny
Aktywny

Post autor: wykonawca »

wszystkie wynalazki  najszybciej wyrzucic  tzn. [membrany, folje,maty ]zastapic naturalnymi materialami --- zadnych problemow w przyszlosci nie bedzie

maciektau
rekomendowany doradca
Kontakt:

Post autor: maciektau »

Witam!
Jednakowe pytania, a diagnozy mogą być różne lub jednakowe, ale na pewno nie wyrzucanie "wynalazków".

Po mrozach w dachach skośnych możemy mieć do czynienia z mostkami termicznymi, niedostateczną wentylacją lub nieprawidłowościami ułożenia folii i membran. Wszystkie warianty wysoce prawdopodobne. Radzę zacząć od polepszenia wentylacji, bo to najprościej wykonać. Reszta niestety wymaga inwazji w warstwy pokrycia celem zdiagnozowania, i usunięcia usterek. Bez tego żadna dobra rada nie jest możliwa.

Pozdr!

K-Z
Początkujący
Początkujący

DACH JEST POPRAWNIE ZROBIONY,MEMBRANA WYSOKOPAROPRZEPUSZCZALNA POPRAWNIE ZAŁOŻONA ALE NIE KLEJONA NA ZAKŁADACH,PODDASZE OCIEPLONE WEŁNĄ15 cm ,DODATKOWO DOŁOŻONA 5cm,paroizolacja też jes ale niewiem czy jest poklejona przy ścianach ale na strychu niema ocieplenia i tam się dzieje,para się skrapla i przymarza jest nalot 0,5cm,przy ściance kolankowej jest już jedna wilgotna plama,prawdopodobnie gdzieś się skrapla,

K-Z
Początkujący
Początkujący

NA FORUM BUDOWLANYM JEST CIEKAWY ARTYKÓŁ ODNOSZĄCY SIE DO NASZYCH PROBLEMÓW,PROSZĘ KLIKNĄĆ NA PASKU NARZĘDZI IKONE ,DACH,potem ...DLA DEKARZY... I WYSZUKAĆ TEMAT .....DLACZEGO WENTYLUJEMY DACH ,NAPRAWDE WARTO PRZECZYTAĆ PLECAM

maciektau
rekomendowany doradca
Kontakt:

Post autor: maciektau »

Owszem, artykuł przydatny, ale traktuje o części problemu. Równie ważne jest zapewnienie wentylacji szczelnie pozamykanych zimą pomieszczeń. W przypadku strychów również.
ale na strychu niema ocieplenia i tam się dzieje
Nie śmiem nic sugerować, ale sprawdziłbym, czy ten strych ma prawidłową wentylację. Mam na myśli przede wszystkim kalenicę.
Membrana powinna być bezwzględnie klejona jedynie na dachach o małym skosie.
Pozdr!

K-Z
Początkujący
Początkujący

TO PRAWDA ŻE NIEMA OBOWIĄZKU KLEJENIA MEMBRANY NA DACHACH O DUŻYM SPADZIE,W TRAKCIE SPRAWDZANIA PROBLEMU NADMIERNEGO ZAWILGOCENIA MEMBRANY NA STRYCHU DOSZLIŚMY DO TEGO ŻE PAROIZOLACJA JEST NIEDOKLADNIE UŁOŻONA ,BYŁY BRAKI W UŁOŻENIU WEŁNY MINERALNEJ I TO DOŚĆ DUŻE ,CO POWODUJE PSZEDOSTAWANIE SIE CIEPŁEGO POWIETRZA NA STRYCH I DOCHODZI DO SKRAPLANIA SIE PARY

crid
Początkujący
Początkujący

Post autor: crid »

Przeważnie problem ten wiąże się z dużą wilgotnością pomieszczenia i kiepską wentylacją lub mostkiem termicznym. U mnie w domu w jednym pokoju nadmiernie zaczęła się para wodna skraplać pomiędzy ścianą kolankową a skosem (okres zimowy). Zrobiłem odkrywkę i okazało się że brak było izolacji cieplnej (wełny mineralnej). Powstał mostek termiczny (punkt rosy) w którym para wodna skraplała się. Izolacja termiczna poddasza jest bardzo istotna. Dotyczy to przede wszystkim wykonawców, ponieważ pewna część wykonawców nie ma fundamentalnych podstaw teoretycznych jak wykonać prawidłowo izolację. Doszło do tego że sam postanowiłem poprawić izolację - wiązało się to z zerwaniem całego skosu w pokoju (okazało się, że każdy element skosu był nie prawidłowo wykonany).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poddasze”