KWKD Zębiec
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
leśnik
-
elektronikwrc
- Początkujący

-
leśnik
leśnik pisze:Nic poważnego nic się stało, tym nie mniej w dalszym ciągu poszukuję użytkownika tego kotła wcelu wymiany doświadaczeń w użytkowaniu.
posiadam rowniez piec kwkd z tego co widzialem w postach nie ma pan problemow u mnie jest w miare... konkretnie odbija dym jak pale weglem dym cowa sie z drzwiczek zaladowczych przez nawiew powietrza (tylko gdy jest otwarta) cos w rodzaju czkawki raz na jakis czas
jak sobie z tym poradzic?
z gory dziekuje za pomoc
15kw komin 21x14cm (katalogowo wystarczy 14x14cm) opal wegiel najtanszy 700zl/t granulacja rozna duze srednie male i odrobina mialu w tym (nie mylic z mialem i brunatnym)leśnik pisze:Pytanie - jaka moc kotła, jaki przekrój komina, jaki opał?
Pozdrawiam
przykladajac zapalniczke do wlotu powietrza ciagnie ostro plomien ciag jest super
-
leśnik
Nie jestem posiadaczem kotła KWKD lecz KWK - spalanie górne. Rozważam jednak możliwość zamiany tego kotła na KWKD. Co do fukania kotła to jest to cecha kotłów z dolnym spalaniem. W przypadku gorszego ciągu, lub stosowania jako paliwa np. miału, powietrze z komory zasypowej nie jest się w stanie przecisnąć przez zład paliwa, a wytworzone gazy powodują fuknięcie kotła. Dlatego kotły dolnospalające wymagają bardzo dobrego ciągu i np komin 14x14 to moim zdaniem grubo za mało.
Proponuję stosowania grubszych sortymentów węgla lub zamknięcia dopływu powietrza z góry. Niestety każdy użytkownik kotła musi nad nim......popracować i na zasadzie prób i błędów dopracować się optymalnego spalania.
Na koniec pytanie - jaką masz powierzchnię do ogrzania i jak się spala drewno, wymiary komory załadowczej?.
Pozdrawiam serdecznie
Proponuję stosowania grubszych sortymentów węgla lub zamknięcia dopływu powietrza z góry. Niestety każdy użytkownik kotła musi nad nim......popracować i na zasadzie prób i błędów dopracować się optymalnego spalania.
Na koniec pytanie - jaką masz powierzchnię do ogrzania i jak się spala drewno, wymiary komory załadowczej?.
Pozdrawiam serdecznie
pracuje nad nim z coraz lepszymi rezultatami
od kiedy mieszam wegiel z drewnem nie "furka"
z samym drewnem bez problemu pali jak wciekly
cos czuje po kosciach ze opal do bani po zmianach techniki palenia nie smoli komory zaladowczej i drzwiczek
pojemnosc komory zaladowczej " na oko" maluska katalogowa pojemnosc zasypowa 42dm3
ogrzewam aktualnie 45 metrow kwadratowych od przyszlego roku 100mk
mimo przoblemow kazdy kolejny dzien potwierdza slusznosc wyboru kociolka z dolnym
z samym drewnem bez problemu pali jak wciekly
cos czuje po kosciach ze opal do bani po zmianach techniki palenia nie smoli komory zaladowczej i drzwiczek
pojemnosc komory zaladowczej " na oko" maluska katalogowa pojemnosc zasypowa 42dm3
ogrzewam aktualnie 45 metrow kwadratowych od przyszlego roku 100mk
mimo przoblemow kazdy kolejny dzien potwierdza slusznosc wyboru kociolka z dolnym
-
leśnik
Bardzo dobrze, że próby przynoszą pozytywne efekty. Interesuje mnie czy zastosowałeś miarkownik ciągu. Ja mam do ogrzewania 140 m2 i być może 15 KW może być mało. Co do komory spalania to mam prośbę o konkretne wymiary wys. szer. głębok. Jest to dla mnie ważne. Katalogowa pojemność jest mi dobrze znana, ale niewiele mi to mówi. Spalam drewno i istotne są dla mnie konkretne wymiary.
Na jakich temperaturach pracuje kocioł i jaka jest jego stałopalność na jednym załadunku, jaki jest kolor dymu z komina?
Za dużo pytań, ale kto pyta nie błądzi.
Dzięki za przekazywane informacje na temat KWKD
Pozdrawiam
Na jakich temperaturach pracuje kocioł i jaka jest jego stałopalność na jednym załadunku, jaki jest kolor dymu z komina?
Pozdrawiam
zero przoblemow od kiedy zaczelem tak palicleśnik pisze:Bardzo dobrze, że próby przynoszą pozytywne efekty. Interesuje mnie czy zastosowałeś miarkownik ciągu. Ja mam do ogrzewania 140 m2 i być może 15 KW może być mało. Co do komory spalania to mam prośbę o konkretne wymiary wys. szer. głębok. Jest to dla mnie ważne. Katalogowa pojemność jest mi dobrze znana, ale niewiele mi to mówi. Spalam drewno i istotne są dla mnie konkretne wymiary.
Pozdrawiam
co do stalopalnosci pale od miesiaca nie ladowalem nigdy na fulla
12 godzin palenia przy prawie pelnym piecu schodze rano pelno zaru tylko dokladam
stalopalnosc bede weryfikowal jak przyjda mrozy tera wygaszam piec bo goraco niesamowicie w domu
temperatura na piecyku 60
uzywam miarkonika marki unister piekna sprawa posiada wyjscie na pompe przedmuchy ustawienie wahania temp domkniecia klapki po wypaleniu warto zainwestowac 299zl
dymek jest delikatny siwawy nie ma mowy o smogu na drewienku calkiem poezja
wlasnie sie pali podam jak bedzie wygaszony