Kanalizacja czy szambo
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Kanalizacja czy szambo
Proszę o poradę.
Do najbliższego rurociągu kanalizacyjnego mam około 50 mb i moje przyłącze musi przebiegać przez działkę sąsiada. Mogę też jako opcja (zgoda Gminy bo moja działka nie ależy bezpośrednio do drogi w której biegnie rurociąg kanalizacyjny) wybudować szambo bezodpływowe.
Głównie chodzi mi o koszta budowy i czo jest bardziej opłacalne. Rurociąg w drodze do której należy moja działka powstanie za około 3 lata. Czy potraktowanie szamba bezodpływowego jeko etap przejściowy to dobre rozwiązanie. Dzoradźcie proszę.
Do najbliższego rurociągu kanalizacyjnego mam około 50 mb i moje przyłącze musi przebiegać przez działkę sąsiada. Mogę też jako opcja (zgoda Gminy bo moja działka nie ależy bezpośrednio do drogi w której biegnie rurociąg kanalizacyjny) wybudować szambo bezodpływowe.
Głównie chodzi mi o koszta budowy i czo jest bardziej opłacalne. Rurociąg w drodze do której należy moja działka powstanie za około 3 lata. Czy potraktowanie szamba bezodpływowego jeko etap przejściowy to dobre rozwiązanie. Dzoradźcie proszę.
-
Gość
Eksploatacja trochę kosztuje, ale na okres przejściowy - warto. Koszty buwody rzeczywiście nie są zbyt wysokie, szczególnie kiedy zdecydujesz się na laminat poliestrowo-szklany albo betonowe - szambo jest coraz mniej popularnym rozwiązaniem, więc producersi wyprzedają za bezcen
. Aha, i stanowczo odradzam wplątywanie się w działkę sąsiada - nie dojdziesz do ładu z prawami własności
.
Powodzenia!
Powodzenia!
-
BolekJ
-
Gość
Zdecydowanie polecam przydomowa oczyszczalnie sciekow. Koszt zakupu i wykonania jest drozszy niz zakup i montaz szamba, ale koszty eksploatacyjne sa duzo, duzo nizsze niz szamba. W zwiazu z tym szybko sie zwroci. I jest to rozwiazanie zamiast przylacza do kanalizacji, ktora tak naprawde nie wiadomo wiedy bedzie
. Wszyscy wiemy jak to jest.
Powodzenia.
Powodzenia.
Jak zrobisz Przydomową oczyszczalnie, to wogóle możesz sie wypiąć na kanalizacje, koszty, i comiesięczne opłaty, tylko, że raz na rok będziesz wywozić, a jak chcesz zawzięcie w przyszłości kanalizacje, to zrób szambo. Do oczyszczalni musisz mieć miejsce na rozsączki - to jest największy ból, a poza tym samą oczyszczalnie dostaniesz za 3.500zł wystarczy poszperać na necie, i pochodzić - decyzja Twoja
-
Grzegorz
SZAMBO CZY OCZYSZCZALNIA ŚCIEKÓW
Roczne koszty eksploatacji szamba:
160 l/doba x osoba (norma) x np. 4 osoby = 640 l /doba
160 l/doba x 365 dni = 233 600 l/rok = 233 m3/rok
233 m3/rok / 8 m3 (typowa szambiarka) = 30 wywozów w roku
30 wywozów x 90 zł (śr. koszt) = 2 700 zł/rok
Roczne koszty eksploatacji POŚ:
stosowanie bioaktywatorów = 90 zł
przegląd instalacji, czyszczenie filtra (można robić samemu) = 200 zł
czyszczenie i wywóz nieczystości 1 x 2 lata/3 lata = 90 zł
ŁĄCZNIE ok. 380 zł !!!
Początkowy nakład na POŚ jest większy, ale koszty amortyzują się juą po 2 lub 3 latach od momentu zamontowania i eksploatacji !!! Koszty mówią same za siebie !!!
160 l/doba x osoba (norma) x np. 4 osoby = 640 l /doba
160 l/doba x 365 dni = 233 600 l/rok = 233 m3/rok
233 m3/rok / 8 m3 (typowa szambiarka) = 30 wywozów w roku
30 wywozów x 90 zł (śr. koszt) = 2 700 zł/rok
Roczne koszty eksploatacji POŚ:
stosowanie bioaktywatorów = 90 zł
przegląd instalacji, czyszczenie filtra (można robić samemu) = 200 zł
czyszczenie i wywóz nieczystości 1 x 2 lata/3 lata = 90 zł
ŁĄCZNIE ok. 380 zł !!!
Początkowy nakład na POŚ jest większy, ale koszty amortyzują się juą po 2 lub 3 latach od momentu zamontowania i eksploatacji !!! Koszty mówią same za siebie !!!
-
Grzegorz
ZDECYDOWANIE POLECAM PRZYDOMOWĄ OCZYSZCZALNIĘ ŚCIEKÓW !!!
Oczywiście musi zostać spełnionych szereg warunków aby można było zastosować odpowiednie rozwiązanie POŚ a co najważniejsze muszą być odpowiednie warunki gruntowo - wodne (ekspertyza hydrogeologiczna) - dotyczy układu z drenażem lub "odbiornik" powierzchniowy (rzeczka, potok, rów ..., studnia chłonna, itp.) do odprowadzenia oczyszzczonych ścieków - dotyczy np. tzw. złoża biologicznego !!!
Rozwiązań POŚ jest mnóstwo, należy znaleźć odpowiednie do Twojego przypadku. Zalecam wykonanie POŚ przez wyspecjalizowanego instalatora ...
Oczywiście musi zostać spełnionych szereg warunków aby można było zastosować odpowiednie rozwiązanie POŚ a co najważniejsze muszą być odpowiednie warunki gruntowo - wodne (ekspertyza hydrogeologiczna) - dotyczy układu z drenażem lub "odbiornik" powierzchniowy (rzeczka, potok, rów ..., studnia chłonna, itp.) do odprowadzenia oczyszzczonych ścieków - dotyczy np. tzw. złoża biologicznego !!!
Rozwiązań POŚ jest mnóstwo, należy znaleźć odpowiednie do Twojego przypadku. Zalecam wykonanie POŚ przez wyspecjalizowanego instalatora ...
-
Gość
Dobór sposobu oczyszczania ścieków zależy od lokalnych warunków gruntowo-wodnych, topografii działki oraz charakteru i wielkości obiektu i powinien każdorazowo opierać się o analizę czynników, takich jak:
*ukształtowanie terenu
*przepuszczalność gruntu
*poziom zwierciadła wód gruntowych (pomiędzy drenażem rozsączającym a max. poziomem wód gruntowych musi być zachowana odlegość min. 150 cm)
*odległość urządzeń od obiektów budowlanych (studnia, budynek, itp.) oraz granicy działki
*zakładaną liczbę użytkowników
*możliwość zrzutu oczyszczonych ścieków - istnienie ew. powierzchniowego odbiornika ścieków (rów melioracyjny, rzeka) ...
*ukształtowanie terenu
*przepuszczalność gruntu
*poziom zwierciadła wód gruntowych (pomiędzy drenażem rozsączającym a max. poziomem wód gruntowych musi być zachowana odlegość min. 150 cm)
*odległość urządzeń od obiektów budowlanych (studnia, budynek, itp.) oraz granicy działki
*zakładaną liczbę użytkowników
*możliwość zrzutu oczyszczonych ścieków - istnienie ew. powierzchniowego odbiornika ścieków (rów melioracyjny, rzeka) ...
-
GRZEGORZ
Niezawodność doczyszczania tlenowego zależy w dużej mierze od formy i jakości zastosowanego osadnika.
Skoro już temat się rozgrzał o POŚ to szybko zapytam.
Jakie są wymagane minimalne odległości dla sączków a jakie dla zbiornika licząc od
- granicy działki (różne żródła podają 2 lub 3)
- budynku
- studnia wody pitnej 30m
- jakieś inne??
Coś mi się wydaje że mam za mała działkę żeby rozłożyć sączki
(3 użytkowników budynku)
W tej chwili mam na działce studnię - tylko do użytku budowy + podlewanie działki. Docelowo będzie wodociąg. Czy istnieje możliwość odprowadzenia do niej wody z POŚ??
Jak wygląda sprawa jak montuje się POŚ samemu?? Czy nie ma problemów przy odbiorze??
Jakie są wymagane minimalne odległości dla sączków a jakie dla zbiornika licząc od
- granicy działki (różne żródła podają 2 lub 3)
- budynku
- studnia wody pitnej 30m
- jakieś inne??
Coś mi się wydaje że mam za mała działkę żeby rozłożyć sączki
W tej chwili mam na działce studnię - tylko do użytku budowy + podlewanie działki. Docelowo będzie wodociąg. Czy istnieje możliwość odprowadzenia do niej wody z POŚ??
Jak wygląda sprawa jak montuje się POŚ samemu?? Czy nie ma problemów przy odbiorze??
-
macieklodz
- Początkujący