Tondach Falcovka 11 ( marsylka) kasztan co o niej sadzicie??

Dachówka ceramiczna, dachówka cementowa a może blachodachówka? Jeżeli stoisz obecnie przed takim wyborem to koniecznie musisz poradzić się innych którzy mają już te doświadczenia za sobą. Zapytaj się, które pokrycie dachowe jest najlepsze.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

adamek82
Początkujący
Początkujący

Tondach Falcovka 11 ( marsylka) kasztan co o niej sadzicie??

Post autor: adamek82 »

Tondach Falcovka 11 ( marsylka) kasztan - co myslicie o tej dachówce czy warto ja kupic
czy moze zdecydowac sie na inne pokrycie. z gory dziekuje za pomoc

Rudolf Bras jr.
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Rudolf Bras jr. »

Tej akurat nie polecam, bo to stara (wysłużona )matryca Tondacha, polecam za to nową Marsylka 12, moim zdaniem super dachóweczka w bardzo dobrej cenie (szkoda , że nie doceniana ) jest trochę od niej większa, dokładniej wykonana etc., angoba dość dobra, jakiś extras w porównaniu do liderów to to nie jest, ale jak za taką kasę, to jak najbardziej ok. towar. 12 jest trochę droższa od 11 ale warto to dopłacić
Nikt mnie nie przekona że białe jest białe, a czarne to czarne !

adamek82
Początkujący
Początkujący

dziekuje za odpowiedz tylko dlaczego stara wysluzona dachówka jest zla
przeciez jesli cos jest stare i przez dlugi czas produkowane to widocznie sprawdzilo sie

Rudolf Bras jr.
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie rozumiemy się, stara czyli wysłużona jest matryca do produkcjii tej dachówki, przez co dachóweczka jest bardziej krzywa ma ostre nie wykończone krawędzie etc. dlatego została zamieniona nową formą z większym zakładem , głębszymi zamkami itd. nowa czyli Marsylka 12 , tą polecam natomiast 11 nie. Zrobisz jak uważasz

adamek82
Początkujący
Początkujący

rozumiem pewnie masz i racje a co bys mi proponowal z innych firm oprócz marsylki 12
zalezy mi na tym zeby byla w rozsadnej cenie ( do 45zl ) i dobrej jakosci
pozdrawiam

amc1
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: amc1 »

Rudolf Bras jr. pisze:Nie rozumiemy się, stara czyli wysłużona jest matryca do produkcjii tej dachówki, przez co dachóweczka jest bardziej krzywa ma ostre nie wykończone krawędzie etc. dlatego została zamieniona nową formą z większym zakładem , głębszymi zamkami itd. nowa czyli Marsylka 12 , tą polecam natomiast 11 nie. Zrobisz jak uważasz
Chyba nie wiesz Rudolf, co to za dachówka. To Marsylka 11 produkowana w zakladach Stod, gdzie akurat są najnowsze linie produkcyjne. Chyba pomyliłeś z Uniwersalną.

Rudolf Bras jr.
Superużytkownik
Superużytkownik

amc1 pisze:
Rudolf Bras jr. pisze:Nie rozumiemy się, stara czyli wysłużona jest matryca do produkcjii tej dachówki, przez co dachóweczka jest bardziej krzywa ma ostre nie wykończone krawędzie etc. dlatego została zamieniona nową formą z większym zakładem , głębszymi zamkami itd. nowa czyli Marsylka 12 , tą polecam natomiast 11 nie. Zrobisz jak uważasz
Chyba nie wiesz Rudolf, co to za dachówka. To Marsylka 11 produkowana w zakladach Stod, gdzie akurat są najnowsze linie produkcyjne. Chyba pomyliłeś z Uniwersalną.
Raczej nie pomyliłem, przynajmniej to co do mnie przyjechało na budowę, wyglądało dokładnie tak jak to opisałem, jako ciekawostkę podam, że fabryczny otwór na wkręt, bodaj w lewej skrajnej, jest wykonany poza łatą na której spoczywa dachówka tzn. dachówka leży zaczepiona za łatę, wyciągam wkręt, do ręki wkrętareczka, przekręcam i .......... nic, wkręt spoczywa sobie równo tyle że poza łatą , a nie w niej :wink: czyli w praktyce luźna dachóweczka, musieliśmy rozwiercać fabryczne otwory pod kątem aby je zamocować. Nigdy jeszcze nie spotkałem się z czymś takim :roll: angoba w dolnej części dachówki oraz w widocznych zamkach , nie domalowana, widoczne kropki , dużo tego. ogólnie to bardzo brzydki wyrób do nas trafił, dlatego napisałem że nie polecam 11. :roll: nie wiem, może to odosobniony przypadek, może to jakaś starsza partia tego modelu :?: ale wygląd był fatalny. 12 według mnie dużo lepiej się prezentuje. Co do uniwersalnej żadnych zastrzeżeń nie miałem, natomiast Jircanka bodaj 13 straszne śmigła :D

Rudolf Bras jr.
Superużytkownik
Superużytkownik

Mam na myśli to: tondach.pl/dachowki/inne/marsylka-11/ jak nie skasują linka :wink:
akurat tu jest pokazana ta lewa skrajna jako inna (do której potrzebna dachówka dwufalowa) u mnie była tradycyjna z zamkniętym zamkiem

amc1
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: amc1 »

Przepraszam, nie pomyliłeś. Czy jest brzydsza od marsylki12, nie wiem, kwestia gustu. Jeżeli miałeś lewe bez dwufalowych to nowe i może dlatego jeszcze nie do końca dopracowane.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pokrycia dachowe”