piec na ekogroszek - ranking
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
witam,
też jestem obecnie na etapie wybierania kotła, liderem jest chyba Ling Combi lub Duo, ale zastanawiam się również nad kotłem Kostrzewa Pellets® Fuzzy Logic
kostrzewa.com.pl/opis-kotla-5387.html
może ktoś ma jakieś spostrzeżenia na temat tej firmy i ich kotłów.
Ponieważ mam szeroki dostęp do drewna chciałbym aby w kotle można było spokojnie palić też wlaśnie drzewem na drugim palenisku.
pozdrawiam
też jestem obecnie na etapie wybierania kotła, liderem jest chyba Ling Combi lub Duo, ale zastanawiam się również nad kotłem Kostrzewa Pellets® Fuzzy Logic
kostrzewa.com.pl/opis-kotla-5387.html
może ktoś ma jakieś spostrzeżenia na temat tej firmy i ich kotłów.
Ponieważ mam szeroki dostęp do drewna chciałbym aby w kotle można było spokojnie palić też wlaśnie drzewem na drugim palenisku.
pozdrawiam
...
Zapraszam też do producentów pleszewskich.
Kotły z retortą obrotową z systemem półautmoatycznego zewnętrznego czyszczenia palnika typu AZP-MR oraz ze sterowaniem OGNIK PID Fuzzy Logic produkuje m.in. firma Dziubarczyk, SEKOM, w firmie Simar ten sterownik również jest na liście opcji.
Inną alternatywną jest palnik żeliwny BRUCER do spalania miału i groszku w granulacji 0-31,5mm. Z tym palnikiem produkuje kociołki m.in. firma Tilgner czy SEKOM.
Kotły z retortą obrotową z systemem półautmoatycznego zewnętrznego czyszczenia palnika typu AZP-MR oraz ze sterowaniem OGNIK PID Fuzzy Logic produkuje m.in. firma Dziubarczyk, SEKOM, w firmie Simar ten sterownik również jest na liście opcji.
Inną alternatywną jest palnik żeliwny BRUCER do spalania miału i groszku w granulacji 0-31,5mm. Z tym palnikiem produkuje kociołki m.in. firma Tilgner czy SEKOM.
Jarecki
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl
na forumbudowlane.pl
Generalnie sonda lambda mierzy pozostałości powietrza w spalinach i może przekazywać dane do automatyki o ilości spalanego powietrza. Nie wiem czy w tym kotle tylko jest bo jest.Zulaga pisze:miałem podobne dylematy!
sonda lambda w kostrzewie fuzzy logic jest tylko po to by była, ona niczym nie steruje!
Wybrałem Ling Duo z retortą obrotową i jestem super zadowolony!
Zulaga powiedz czy w Ling Duo producent mówi coś na temat tego drugiego paleniska, czy można tam spokojnie przez dłuższy czas palić.
pozdrawiam
Pewnie żaden z producentów kotłow retortowych nie zaleca stałego palenia na ruszcie dodatkowym. Nie po to kupujemy piec z automatyką żeby w nim nie palić w trybie automatycznym. Z moich krótkich doświadczeń z Ling Duo mogę powiedzieć że paląc w trybie automatycznym groszkiem można spokojnie na ruszt dodatkowy wrzócić drewno, brykiety z trocin i mamy wtedy podwójny POWER!!!! Pojedź do Pleszewa obejrzy kotły SEKOMA i Tilgnera, niedaleko we Wrześni jest hurtownia Klimosza i gwarantuje Ci jak oberzysz Ling Duo to już innego kotła nie będziesz chciał!
..
Kotła z podajnikiem o mocy 10-12kW jeszcze nie widziałem. Pewnie jednak ktoś takie już robi. Firma Pancerpol, producent palników ślimakowych na ekogroszek wypuściła malutki palniczek ślimakowy o mocy od 10 do 15kW, kwestia zatem w co zostanie on zamontowany..... Sam palnik 10-15kw kosztuje brutto z reduktorem 1600zł.
Na priva mogę przesłać link do krótkiego opisu ze zdjęciami samego palnika małej mocy.
Na priva mogę przesłać link do krótkiego opisu ze zdjęciami samego palnika małej mocy.
Jarecki
na forumbudowlane.pl
na forumbudowlane.pl
Zulaga. no proszę, wreszcie spotykam kogoś, kto ma Linga Duo Plus z retorta obrotową.
ja mam 35kW. W tej chwili używam górnej komory właściwie na bieżąco (dąb kominkowy).
jeśli cie interesuje parę usprawnień podwyższających sprawność chętnie się podzielę doświadczeniem. Przetestowałem go trochę i wiem na co go stać. Mam sterownik economic 3000 z pełna automatyką ale używam ręcznie sterowany zawór trójdrożny a właściwie wprowadzam tylko korektę czasu palenia i mocy dmuchawy korygując wielkość paleniska w zależności od temperatury na zewnątrz.Cała ta automatyka łącznie z fuzzy logic, sondą lambda to moim zdaniem dla tych, którzy mają problem z zestawianiem kilku faktów i wyciągnięciu logicznych wniosków. Automatyka zawsze będzie uśredniać i szarpać procesem a i tak będzie bardzo nieprecyzyjna. Nie będę się rozgadywał, chyba że cię to interesuje.
Bardzo też jestem ciekaw twoich spostrzeżeń.
wszystkiego dobrego w Nowym Roku
ja mam 35kW. W tej chwili używam górnej komory właściwie na bieżąco (dąb kominkowy).
jeśli cie interesuje parę usprawnień podwyższających sprawność chętnie się podzielę doświadczeniem. Przetestowałem go trochę i wiem na co go stać. Mam sterownik economic 3000 z pełna automatyką ale używam ręcznie sterowany zawór trójdrożny a właściwie wprowadzam tylko korektę czasu palenia i mocy dmuchawy korygując wielkość paleniska w zależności od temperatury na zewnątrz.Cała ta automatyka łącznie z fuzzy logic, sondą lambda to moim zdaniem dla tych, którzy mają problem z zestawianiem kilku faktów i wyciągnięciu logicznych wniosków. Automatyka zawsze będzie uśredniać i szarpać procesem a i tak będzie bardzo nieprecyzyjna. Nie będę się rozgadywał, chyba że cię to interesuje.
Bardzo też jestem ciekaw twoich spostrzeżeń.
wersja Plus to tylko możliwość dodania zapalarki do peletów.
Kto będzie palił peletami przy ich cenie i niskiej kaloryczności, nie mówiąc o machlojkach z jakością?
Mam wersje Plus, bo taki kocioł akurat był. Ceną się nie różnił a dokupiłem tylko kołnierz obrotowy, by móc palić tanim ( nie znaczy gorszym) węglem w postaci miału i nie mieć problemu ze spiekami. Wymiennik Linga nie zamieniłbym na inny, bo nie ma lepszego. Mam pełny automat pogodowy ale steruję nim ręcznie, bo to żaden problem a wykorzystuję możliwości, które automat nie byłby w stanie. Zresztą automaty i tak bazują na danych uśrednionych a to nie jest inteligencja tylko lepszy lub gorszy schemat działania.
Producent po prostu obniża koszty, które niczemu nie służą.
Kto będzie palił peletami przy ich cenie i niskiej kaloryczności, nie mówiąc o machlojkach z jakością?
Mam wersje Plus, bo taki kocioł akurat był. Ceną się nie różnił a dokupiłem tylko kołnierz obrotowy, by móc palić tanim ( nie znaczy gorszym) węglem w postaci miału i nie mieć problemu ze spiekami. Wymiennik Linga nie zamieniłbym na inny, bo nie ma lepszego. Mam pełny automat pogodowy ale steruję nim ręcznie, bo to żaden problem a wykorzystuję możliwości, które automat nie byłby w stanie. Zresztą automaty i tak bazują na danych uśrednionych a to nie jest inteligencja tylko lepszy lub gorszy schemat działania.
Producent po prostu obniża koszty, które niczemu nie służą.