Projekt METIS
Projekt METIS
Witam wszystkich,
Czy ktoś wie jaki może być aktualny koszt budowy w stanie pod klucz bez białego montażu i podłóg domu METIS?
dobredomy.pl/?id_project=130
może ktoś wybudował taki dom w 2007r?
pozdrawiam,
Czy ktoś wie jaki może być aktualny koszt budowy w stanie pod klucz bez białego montażu i podłóg domu METIS?
dobredomy.pl/?id_project=130
może ktoś wybudował taki dom w 2007r?
pozdrawiam,
Koszt Metisa
Mam ten sam problem. Zastanawiam się nad tym projektem.
Niestety nie uzyskamy odpowiedzi, bo to jest nowy projekt i dopiero od miesiąca go sprzedają, więc ciężko o koszty realizacji. Nawet pracownia nie ma jeszcze opracowanego szacunkowego kosztorysu.
Daj znać czy zdecydowałeś się na ten projekt i jakie zmiany ewentualnie wprowadzasz.
Niestety nie uzyskamy odpowiedzi, bo to jest nowy projekt i dopiero od miesiąca go sprzedają, więc ciężko o koszty realizacji. Nawet pracownia nie ma jeszcze opracowanego szacunkowego kosztorysu.
Daj znać czy zdecydowałeś się na ten projekt i jakie zmiany ewentualnie wprowadzasz.
Mariusz L
Co oglądam projekt to wybucham śmiechem, kto projektuje takie bzdurne rozkłady ?
1. Na dole - łazienka na środku domu, co to za pomysł ???? Siedzisz sobie w salonie, albo jesz obiad w jadalni, a tu słyszysz jak ktoś się kąpie albo załatwia potrzeby w w c ... No nie mogę
Plusem jest namiastka spiżarki i kuchnia z wyjściem na taras, ale ta łazienka ... No koszmar.
2. Poddasze rozkładowo ok.
Nie ma projektu bez łazienki na środku domu ??
1. Na dole - łazienka na środku domu, co to za pomysł ???? Siedzisz sobie w salonie, albo jesz obiad w jadalni, a tu słyszysz jak ktoś się kąpie albo załatwia potrzeby w w c ... No nie mogę
2. Poddasze rozkładowo ok.
Nie ma projektu bez łazienki na środku domu ??
Witam,
Bardzo nam się podoba ten projekt. Łazienka na środku wcale nie musi być kłopotliwa, przecież drzwi otwierają na korytarz. Chociaż myśleliśmy o przeniesieniu łazienki w miejsce pomieszczenia gospodarczego, ponieważ chcielibyśmy ten dom w wersji z piwnicą i garażem w piwnicy.
Piętro jest ok, tylko zamiast dwóch łazienek wolelibyśmy zrobić duzą garderobę i osobno łazienkę po przeciwnej stronie.
Generalnie cały dom jest bardzo ładny, ale przy ogólnej powierzchni salon wydaje się nieco mały - nie sądzicie? Można go nieco powiększyć o wykusz, na pewno pokój zyska więcej światła a bryła budynku urody.
Chętnie poczytamy o Waszych propozycjach zmian i przymiarkach do budowy!
Pozdrowienia!
Bardzo nam się podoba ten projekt. Łazienka na środku wcale nie musi być kłopotliwa, przecież drzwi otwierają na korytarz. Chociaż myśleliśmy o przeniesieniu łazienki w miejsce pomieszczenia gospodarczego, ponieważ chcielibyśmy ten dom w wersji z piwnicą i garażem w piwnicy.
Piętro jest ok, tylko zamiast dwóch łazienek wolelibyśmy zrobić duzą garderobę i osobno łazienkę po przeciwnej stronie.
Generalnie cały dom jest bardzo ładny, ale przy ogólnej powierzchni salon wydaje się nieco mały - nie sądzicie? Można go nieco powiększyć o wykusz, na pewno pokój zyska więcej światła a bryła budynku urody.
Chętnie poczytamy o Waszych propozycjach zmian i przymiarkach do budowy!
Pozdrowienia!
Witam
A my z żoną zdecydowalismy się na ten projekt. I juz mamy fundamenty.
Długo zastanawialiśmy się nad wyborem projektu, ale jak zobaczylismy Metisa to od razu wiedzieliśmy że to ten. Ma częściowo zadaszony taras i wejście tak jak chcieliśmy, a żona cieszy się bo będzie miał jej ulubioną nogę - (a nawet dwie!) chodzi o słupy przy wejściu i na tarasie. Pozatym niemalże idealnie pasuje na naszą działkę z wjazdem od południa.
Co prawda łazienka jest umieszczona trochę niefortunnie na środku, ale my w tym miejscu zrobimy spiżarkę z wejściem od strony kuchni, a łazienkę przeniesiemy w miejsce wiatrołapu. Wejscie będzie natomiast na wprost schodów w miejscu gdzie jest okno w kotłowni, a samą kotłownię doprojektowaliśmy i przenosimy za garaż.
Troche to zagmatwane ale mam nadzieję że nadążacie. Chcieliśmy doprojektowac wykusz w salonie ale zrezygnowaliśmy jak architekt zażadał sobie tyle co za cały projekt. Poddasze generalnie jes ok i nie będziemy robić chyba żadnych zmian. Nie wiem tylko czy nie zrezygnujemy z łazienki przy sypialni na rzecz więkzej garderoby, choć to bardzo wygodne rozwiązanie. A Wy jakie zmiany robicie w swoich Metisach?
A my z żoną zdecydowalismy się na ten projekt. I juz mamy fundamenty.
Co prawda łazienka jest umieszczona trochę niefortunnie na środku, ale my w tym miejscu zrobimy spiżarkę z wejściem od strony kuchni, a łazienkę przeniesiemy w miejsce wiatrołapu. Wejscie będzie natomiast na wprost schodów w miejscu gdzie jest okno w kotłowni, a samą kotłownię doprojektowaliśmy i przenosimy za garaż.
Mariusz L
Witam!
My również długo zastanawialismy się nad projektem domu. Nasze poszukiwania skutecznie ograniczyły warunki zabudowy które dostaliśmy z gminy (np. tylko dach dwuspadowy) oraz rozmiary działki ( 20 - 50 m.). W końcu w oko wpadł nam Metis III (nietety wersja z garażem nie zmieściła się)
Mario - z zainteresownaiem przeczytałam o zmianach które zamierzasz wprowadzić w projekcie. Bardzo ciekawe rozwiązanie ze zmiana wejścia oraz ze spiżarnią. My również planujemy dokonać zmian na parterze. Wstępnie, biorąc pod uwagę nasze potrzeby (albo moje fanaberie
) zdecydowaliśmy się otworzyć przestrzeń. Rezygnujemy z pokoju na dole a w tym miejscu zrobimy kuchnię otwartą na jadalnie (jadalnia bedzie w miejscu gdzie teraz jest kuchnia). Planjemy tez przesunąć łazienkę.
Spróbuję wkleić poglądowy rzut parteru po zmianach.
Planujemy rozpocząć budowę w marcu 2009. Jestem bardzo ciekawa jak będzie przebiegała Wasza budowa. Chętnie skorzystamy z Waszych doświadczeń.
Serdecznie pozdrawiam i życzę aby mury pięły się w gorę szybciutko i bezproblemowo.
Aleksandra
My również długo zastanawialismy się nad projektem domu. Nasze poszukiwania skutecznie ograniczyły warunki zabudowy które dostaliśmy z gminy (np. tylko dach dwuspadowy) oraz rozmiary działki ( 20 - 50 m.). W końcu w oko wpadł nam Metis III (nietety wersja z garażem nie zmieściła się)
Mario - z zainteresownaiem przeczytałam o zmianach które zamierzasz wprowadzić w projekcie. Bardzo ciekawe rozwiązanie ze zmiana wejścia oraz ze spiżarnią. My również planujemy dokonać zmian na parterze. Wstępnie, biorąc pod uwagę nasze potrzeby (albo moje fanaberie
Spróbuję wkleić poglądowy rzut parteru po zmianach.
Planujemy rozpocząć budowę w marcu 2009. Jestem bardzo ciekawa jak będzie przebiegała Wasza budowa. Chętnie skorzystamy z Waszych doświadczeń.
Serdecznie pozdrawiam i życzę aby mury pięły się w gorę szybciutko i bezproblemowo.
Aleksandra
Witam Kiriam,
Trochę szkoda że garaż się nie zmieścił
Twoje rozwiązanie z kuchnią i spiżarnią jest bardzo ciekawe no i będziecie mieć dużo większy salon dzięki przeniesieniu jadalni w dotychczasowe miejsce kuchni. Nie zapomnijcie tylko o kominie wentylacyjnym po przeniesieniu kuchni. Dla nas projekt bez garażu nie wchodził w grę (a raczej dla mnie
). Z pokoju na dole również raczej nie zrezygnujemy. Podoba nam się natomiast to przesunięcie łazienki, dzięki temu salon staje się bardziej przytulny, ale w naszym przypadku raczej odpada, bo wejście do salonu byłoby wyłącznie przez kuchnię
. Pozdrawiamy i trzymamy kciuki za Was. Piszcie o postepie prac przy Waszym Metisie.
Pozdrawiamy!
Trochę szkoda że garaż się nie zmieścił
Pozdrawiamy!
Mariusz L
Witam!
Wczoraj rozmawialiśmy z ekipą budowlańców, którzy mieliby budować naszego Metiska.
Generalnie jesteśmy zadowoleni jednak cały czas zastanawiamy nad zmainami w projekcie...
Może jednak nie zrezygnujemy z tego pokoju na dole.. Martwi mie też jak będzie wyglądało wejście do salonu przez jadalnie
. Krótko mówiąc im bliżej budowy tym więcej wątpliwości.
Mario pisałeś że macie już fundamenty. Jak ocieplaliscie? I jeśli możesz to napisz na ile wam wycenili robociznę przy murarce.
Pozdrawiamy
Wczoraj rozmawialiśmy z ekipą budowlańców, którzy mieliby budować naszego Metiska.
Generalnie jesteśmy zadowoleni jednak cały czas zastanawiamy nad zmainami w projekcie...
Mario pisałeś że macie już fundamenty. Jak ocieplaliscie? I jeśli możesz to napisz na ile wam wycenili robociznę przy murarce.
Pozdrawiamy
Witam,
Na razie nie ocieplaliśmy fundamentów - zostawiamy to na później. Na chwilę obecną mamy zrobioną podwójna poziomą izolację i pionową hydroizolację od środka. Koszty murarki mamy ustalone z ekipą na 15tyś z więźbą dachową (bez deskowania), co uważam nie jest wygórowaną ceną za ten domek, biorąc pod uwagę nasz region. Kiriam, napisz na ile Wam wycenili koszty robocizny i jaki zakres robót one obejmują oraz jaki materiał na ściany wybraliście na swojego Metisa?
Na razie nie ocieplaliśmy fundamentów - zostawiamy to na później. Na chwilę obecną mamy zrobioną podwójna poziomą izolację i pionową hydroizolację od środka. Koszty murarki mamy ustalone z ekipą na 15tyś z więźbą dachową (bez deskowania), co uważam nie jest wygórowaną ceną za ten domek, biorąc pod uwagę nasz region. Kiriam, napisz na ile Wam wycenili koszty robocizny i jaki zakres robót one obejmują oraz jaki materiał na ściany wybraliście na swojego Metisa?
Mariusz L
Właśnie zdecydowaliśmy się na Matisa. Fajne zmiany (choć nam zalezy na tym pokoju na dole) ale planujemy przesunąć łazienkę jak w Waszym projekcie. Salon w tym projekcie jest rzeczywiscie mały (teraz mam 24 m i nie jest to za duża przestrzeń) więc chcemy powiększyć salon o taras (na naszej działce znajduje się on od strony zachodnio- północnej więc na nic on nam) - tak że otrzymamy ok. 5 m.kw.dodatkowej powierzchni. Zastanawiamy się też nad niewielkim poszerzeniem salonu (+/- 0,5 m) i poszerzeniem garażu (gdzieś będzie trzeba trzymać rowery) - są to zmiany akceptowalne przez firmę architektoniczną więc da się zrobić.Kiriam pisze:
Oto zmiany które plaujemy.
Jak będę miała projekt to powieszę na stronie.
Pozdrawiam
Mia
-
Przemek
REKLAMA
DACHOWY KONKURS Z NAGRODAMI
http://www.e-dach.pl/konkursy,krzyzowka,10397.html
sprawdz swoja wiedzę o dachu
DACHOWY KONKURS Z NAGRODAMI
http://www.e-dach.pl/konkursy,krzyzowka,10397.html
sprawdz swoja wiedzę o dachu
Re: Projekt METIS
Witam serdecznie ,
jestem nowa
Jestem na etapie szukania projektu i bardzo spodobał mi się METIS , i mam takie pytanie , czy ktoś z pomorskiego buduje ten dom ? ponieważ bardzo bym chciała zobaczyć do na żywo 
jestem nowa