Pytanie do Pana T. Brzęczkowskiego
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Pytanie do Pana T. Brzęczkowskiego
Wielokrotnie wspominał Pan o Elektrowni wiatrowej w gospodarstwie domowym / temat bardzo mnie zainteresował / czy mógłby Pan rozwinąć ten temat? chodzi mi o wiecej szczegółów np. kto to montuje, jak to działa, koszta, wady, zalety, itp.... / dość ciekawe rozwiązanie w naszych czasach / pozdrawiam i dziękuje :]
elektrownia wiatrowa
Proponuję wejść na forum elektroda.pl i w odpowiednim dziale poszukac tego
tematu, jest tam bardzo obszernie to opisane.
tematu, jest tam bardzo obszernie to opisane.
Pracuję w zawodzie elektryka od 1969rw Elektromontażu.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie jest to opłacalna sprawa bez dofinansowania. A dofinansowania są do elektrowani powyzej 300kW , a na takie znowu się pozwolenia nie dostanie CZYLI kwadratura koła.
Dom z wiatrownią opisałem na
wentylacja.com.pl/projektowanie/projektowanie.asp?ID=5060
Ztym , że tu sprawę załtwia izolacja, rekuperacja i krany. A wiatrownia... tego nie zastąpi.
Dom z wiatrownią opisałem na
wentylacja.com.pl/projektowanie/projektowanie.asp?ID=5060
Ztym , że tu sprawę załtwia izolacja, rekuperacja i krany. A wiatrownia... tego nie zastąpi.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

W Polsce tak naprawdę jest jeszcze nadprodukcja pądu. Nawet Solina, nie wiem czy nie chodzi na pół gwizdka. Produkując własny prąd nie oddaje się do sieci nadwyzek, lecz wszystko, oni za to płacą (przynajmniej taka jest teoria) , a Pan kupuje od nich.
Załatwienie wszystkiego , synchronizacji, stabilizacji, certyfikatów pozwoleń, odbiorów , przeglądów jest abstrakcją. Dlatego też w wyżej wymienionej instalacji, ominełem wszystkie problemy i instytucje, dając 24V kabel grzewaczy 1500W w wylewce. Ile wiatr da tyle ogrzewanie mniej pobierze.
Załatwienie wszystkiego , synchronizacji, stabilizacji, certyfikatów pozwoleń, odbiorów , przeglądów jest abstrakcją. Dlatego też w wyżej wymienionej instalacji, ominełem wszystkie problemy i instytucje, dając 24V kabel grzewaczy 1500W w wylewce. Ile wiatr da tyle ogrzewanie mniej pobierze.
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

elektrownia wiatrowa
Idzie to obejsc w inny sposob:
Kupuje sie modul zwrotu energii do sieci (stosowany w ukladach z falownikami, np w windach , w windzie z tym modulem gdy winda jedzie na dol to czesc energii jest zwracana na siec) - dopasowujac moc modulu do spodziewanej mocy wiatraka, wiatrak napedza pradnice pradu zmiennego z prostownikiem, modul sam sie synchronizuje z siecia i wprowadza ta energioe do sieci.
Stosowanie tego typu urzadzen nie jest zakazane, w wiekszosci urzadzen przemyslowych sa stosowane, a ze urzadzenie dziala jako hamulec wiatraka to juz inna historia:-)
Kupuje sie modul zwrotu energii do sieci (stosowany w ukladach z falownikami, np w windach , w windzie z tym modulem gdy winda jedzie na dol to czesc energii jest zwracana na siec) - dopasowujac moc modulu do spodziewanej mocy wiatraka, wiatrak napedza pradnice pradu zmiennego z prostownikiem, modul sam sie synchronizuje z siecia i wprowadza ta energioe do sieci.
Stosowanie tego typu urzadzen nie jest zakazane, w wiekszosci urzadzen przemyslowych sa stosowane, a ze urzadzenie dziala jako hamulec wiatraka to juz inna historia:-)
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
buraczane_pole
- Aktywny