witam !!
mam dach pokryty dachowka ceramiczna i folia wysoko paroprzepuszczalna pod nia , krokwie sa wyskosci 22cm.. teraz maja wejsc fachowcy od ocieplenia i chca polorzyc wełne 22 cm pozniej folie i do krokwi dobic plyte osb 10 a na to dopiero plyte g-k... co sadzicie o takim rozwiazaniu ??????...mowia ze osb dodatkowo ociepli poddasze?czy to dobre rozwiazanie ?
poddasze z plyty osb?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
REGIPSY_KRAKÓW
- Początkujący

Witam,
Jak dla mnie to kiepski pomysł, ponieważ takim sposobem (jak zrozumiałem), koledzy pomijają całą konstrukcję oraz stelaż, co za tym idzie brak możliwości prostowania połaci sufitowych ( nigdy np nie posiadamy idealnie prostego, równego dachu, a stelaż pozwala nam na upuszczanie, podwyższanie itd). Zatem przykręcenie płyty OSB, nigdy nie rozwiąże tego problemu, a to nic innego, jak pójscie na "łatwizne"
Po za tym, uważam że dużo lepszy rezultat daje podwójne ocieplanie (np 150 + 50). Drugim problemem, "taka konstrukcja" zawsze będzie pracować, co za tym idzie, bedzie to powodowało pękanie, rysy itd
Jak dla mnie to kiepski pomysł, ponieważ takim sposobem (jak zrozumiałem), koledzy pomijają całą konstrukcję oraz stelaż, co za tym idzie brak możliwości prostowania połaci sufitowych ( nigdy np nie posiadamy idealnie prostego, równego dachu, a stelaż pozwala nam na upuszczanie, podwyższanie itd). Zatem przykręcenie płyty OSB, nigdy nie rozwiąże tego problemu, a to nic innego, jak pójscie na "łatwizne"
Po za tym, uważam że dużo lepszy rezultat daje podwójne ocieplanie (np 150 + 50). Drugim problemem, "taka konstrukcja" zawsze będzie pracować, co za tym idzie, bedzie to powodowało pękanie, rysy itd
Oferujemy kompleksowe oraz profesjonalne prace budowlane.
Witam.
Jezeli OSB to tylko na na stelazu poprzecznym drewnianym , usztywni to konstrukcje dachowa. Jezeli poddasze ma spelniac funkcje mieszkaniowa to nalezy laty wyrownac i montowac co 40cm rownajac plszczyzne , nastepnie zamocowac plyte osb (12mm) i plyte GK mijajac polaczenia. Jezeli krokwie maja 22cm wysokosci nalezy zastosowac max welne 200mm a pod nie folie paroizolcyjna pamietajac o zaklejeniu polaczen.
Jezeli milo by to wygladac inaczej nie ma sensu i jest to droga na skroty.
Pozdrawiam KR
Jezeli OSB to tylko na na stelazu poprzecznym drewnianym , usztywni to konstrukcje dachowa. Jezeli poddasze ma spelniac funkcje mieszkaniowa to nalezy laty wyrownac i montowac co 40cm rownajac plszczyzne , nastepnie zamocowac plyte osb (12mm) i plyte GK mijajac polaczenia. Jezeli krokwie maja 22cm wysokosci nalezy zastosowac max welne 200mm a pod nie folie paroizolcyjna pamietajac o zaklejeniu polaczen.
Jezeli milo by to wygladac inaczej nie ma sensu i jest to droga na skroty.
Pozdrawiam KR
twoj problem, moja glowa
Re: poddasze z plyty osb?
rozwiazanie z płyta osb nie jest głupie tylko ze powinna zostać zamontowana na krokwiach a do nie j przybijać kontr łaty,łaty i dachówke ale mniejsza z tym to nie jest głupie ale jakie koszty?! a fachowcy ida na łatwizne lepiej krecic do płyty osb niż profila!!