Witam serdecznie,
sytuacja wygląda następująco:
- kuchnia połączona z salonem (w sumie 25m2)
- w mieszkaniu brak instalacji gazowej - płyta elektryczna
- każde mieszkanie ma swoje osobne/dedykowane kominy (2 przewody kominowe=2 kartki)
Czy mogę podłączyć okap elektryczny do jednej z 2 kratek, nie chce likwidować żadnej z nich, ale powyżej jednej wykuć dodatkowy otwór na rurę okapu zaraz pod sufitem (około 10-15cm).
CZY JEST TO ZGODNE Z PRZEPISAMI I CZY MOŻNA SPOKOJNIE DOKONAĆ TAKIEGO PODŁĄCZENIA?
z góry dziękuję za pomoc
OKAP w kuchni, płyta elektryczna, kuchnia z pokojem, POMOCY
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Perelkamisialka
- Początkujący

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Perelkamisialka
- Początkujący

No to w jaki sposób można podłączyć okap? Mam swój dedykowany podwójny komin i w żadnym z kanałów nie mogę wykuć dodatkowego otworu pod okap? Czy cofka o której mówisz nie będzie występować tylko w momencie kiedy okap będzie włączony i to w przypadku jeśli nastąpi zachwianie ciśnienia w pomieszczeniu, tzn nie będzie wystarczającej ilości powietrza, które będzie dostawać się do pomieszczenia w porównaniu z tym wyciąganym przez okap, dobrze rozumuje? Czy nie wystarczy więc w momencie korzystania z okapu odszczelnić bardziej/uchylić okien? Zaznaczę tu, że pomieszczenie o którym mowa ma 25m2 i jest jeszcze połączone z korytarzem 8m2 bez żadnych drzwi. Jeżeli więc ma wystąpić cofka o której mówisz to może ona wystąpić tylko w momencie korzystania z okapu i czy dostarczenie odpowiedniej ilości powietrza zniweluje zachwiania ciśnienia i wszystko będzie ok?
jeśli sie mylę to jak można podłączyć okap?
jeśli sie mylę to jak można podłączyć okap?