Ogrzewanie do małego domu

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

szymi79
Początkujący
Początkujący

Ogrzewanie do małego domu

Post autor: szymi79 »

Witam serdecznie,

otóż zamierzam wybudować mały dom: domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=13&sid=5

Jakie ogrzewanie zastosować najlepiej i jak połączyć je z kominkiem?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Indiana »

Dobrze będzie działało ogrzewanie podłogowe, ale powinno być wspomagane piecem gazowym lub innym. Duża pojemność cieplna podłóg zapewni ciepło przez dłuższy czas po wygaszeniu kominka (grzejniki tradycyjne odwrotnie - widzę po zestawieniu materiałów że dom będzie w miarę dobrze ocieplony - czyli rozpalenie kominka spowoduje szybki wzrost temperatury, ale i dość szybki spadek po wygaszeniu). Do kompletu polecam jakiś mały kociołek dwufunkcyjny kondensacyjny, najlepiej wiszący, lub jednofunkcyjny z osobnym zasobnikiem i dwiema wężownicami - jedna do kominka, druga do pieca.

szymi79
Początkujący
Początkujący

Post autor: szymi79 »

Dziękuję za odp.

Jestem trochę "zielony" w tym temacie, ale właśnie o czymś takim myślałem.
Ogrzewanie podłogowe planuję w kuchni i łazience. Poza tym kaloryfery.
Rozumiem, że nie ma problemu z połączeniem kominka i pieca CO na gaz?

A możesz mi coś polecić, jeżeli chodzi o firmy i podać jakiego rzędu są to ceny?

A można ustawić, tak, że jeżeli kominek w nocy wygaśnie, to piec gazowy po spadku temperatury przejmie ogrzewanie?

Z góry dziękuję i pozdrawiam!!!

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Indiana »

Jutro będę robił wycenę podobnej instalacji - kocioł jednofunkcyjny 24kW + solary + kominek + zasobnik 300L + zestaw do sterylizacji wody - to Ci mniej więcej napiszę co i jak wyszło, też do domu.
Sam kocioł wiszący jednofunkcyjny kondensacyjny np. Vaillant z zasobnikiem i kompletną automatyką (bez podpiecia kominka) kosztuje w granicach 5-6 tys zł i całkowicie wystarczy (ale jest z małym zasobnikiem, nienadające się do kominka ani do solarów). Niestety zastosowanie większego powiedzmy 300l zbiornika z dwiema wężownicami (aby współpracował z solarem, kominkiem i kotłem) to na dodatek: 3-4k za sam zasobnik, 1k za sterownik, 2k za konsolę solarów, 2k za pompy (bardzo ostrożnie licząc), około 1k za rury i elektrykę, ponieważ jest to skomlikowana instalacja przynajmniej 2k za montaż.......
Do tego ceny (są to ceny minimalne) podałem z głowy, jutro sprawdzę dokładniej.

Ad 2
Tak, przy tej konfiguracji instalacja pracuje całkowicie automatycznie, kocioł sam się włącza jeśli ciepła woda nie została podgrzana wystarczająco przez solary lub kominek. Na dodatek można zaprogramować czas włączania kotła, czyli np. ciepła woda ma być o 6 rano, potem o 18 wieczorem - jeśli nie ma dogrzewa się piecem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”