Podłączanie włącznika żyrandola

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

faflu
Początkujący
Początkujący

Podłączanie włącznika żyrandola

Post autor: faflu »

Witam fachowców,

Chciałem wymienić sobie ochydny stary włącznik świecznikowy (podwójny), który oprócz wątpliwej urody dodatkowo lubi się sam wyłączyć! Jako elektryczny lamer kupiłem najpierw łącznik klatkowy. Za drugim razem przyjżałem się dokładniej i włącznik kupiłem właściwy. Ale znowu problem bo nie wiem jak podłączyć do niego przewody. Są tam czarne (tam jest prąd - sprawdziłem językiem ;-) ), biały i brązowy - idą do żyrandola - tyle zdołałem wydedukować. Włącznik to Elda WNt-500P, na którym są tylko strzałki, "L" i 11mm. Jak to wszystko ze sobą połączyć tak, żeby przeżyć i nie pozbawić sąsiadów prądu na weekend?

PS. Nie chcę wzywać elektryka do głupiego "pstryczka" - co ja powiem żonie?. Proszę, pomóżcie :-)

ares ares
Początkujący
Początkujący

Post autor: ares ares »

DOŚĆ CIEKAWY I ORYGINALNY SPOSÓB SPRAWDZANIA JA DO TEJ PORY JAKOŚ NA TO NIE WPADŁEM ? Na L napięcie , strzałki -wyjście na lampe.....powodzenia...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”