Zimne kaloryfery
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Zimne kaloryfery
Ostatnio spuscilem wode z systemu zeby zamontowac 'podkowe' w kominku i teraz mam problem z 2 kaloryferami które sá calkowicie zimne. Kaloryfery sa zamontowane na pietrze. Lácznie na piétrze mam 6 kaloryferów 2 sá kompletnie zimne a 4 posiadajá ruzne temperatury.O co tu chodzi?
Ponadto zauwazylem ze obieg do boilera jest zapowietrzony - permamentne bulgotanie w rurach i jakies dziwne kapanie w zbiorniku. Myslalem ze zimne kaloryfery to moze kwestia slabego cisnienia w ukladzie wiec wylaczylem wszystkie kaloryfery w domu a te dwa zostawilem odkrecone i po godzinie nadal byly zimne! Pomuzcie dobzy Panowie!!!
Coś chyba tu pokręciłeś.Nie da się spuścić górą.No dobra,nie o tym.Wyłącz pompe,weź dwa klucze nastawne i popuść lekko na śrubunku.Jak wyjdzie powietrze zakręć.Jak trzeba można powtórzyć.Dobrze jest zamknąć zawór przy grzejniku,wtedy woda wchodząc od dołu wywali szybciej powietrze.Podobnie przy bojlerze.Powodzeniaspuszczanie polega na zablokowaniu i odblokowaniu zawora w zbiorniku wyruwnawczym na strychu.
ps.Tylko nie zapomnij uzupełnić wody w zładzie.
Drodzy panowie prubowałem już wszystkiego co napisaliście i nadal mam a może to być spowodowane zamontowaniem podkowy w kominku na parterze? Kaloryfery są zimne na piętrze. Może przez tą podkowe mam spadek ciśnienia w obiegu? Dla ścisłości podam jak jest podłączona. Dół podkowy do powrotu a góra do gorącej wody.