Pozwolenie na remont dachu
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
mateuszzar
- Początkujący

Pozwolenie na remont dachu
Planuje zmiane konstrukcji dachowej na stodole . Obecna ma juz swoje lata i wymaga wymiany . Korzystając z okazji chciałbym troche zmienic konstrukcje ( wysunąc około 3m nad podwórko , podnieśc o jakies 50 cm ) czy potrzebuje pozwolenia na taki remont ?
-
Pawel_Duch
- Początkujący

Nie jestem pewien czy obecne prawo budowlane wymaga pozwolenia na wymianę więźby.
DZIENNIK USTAW Z 2006 R. NR 156 POZ. 1118
2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na:
1) remoncie istniejących obiektów budowlanych i urządzeń budowlanych, z wyjątkiem obiektów wpisanych do rejestru zabytków;
czyli zniknał zapis : "remoncie istniejących obiektów budowlanych, z wyjątkiem obiektów wpisanych do rejestru zabytków, jeżeli nie obejmuje on zmiany lub wymiany elementów konstrukcyjnych obiektu i instalacji gazowych, z zastrzeżeniem pkt 2, albo zabezpieczenia przed wpływami eksploatacji górniczej lub powodzi;"
W tym wypadku wymagane jest jedynie zgłoszenie, zgodnie z dalszym zapisem.
Czy ta interpretacja jest słuszna? Trzeba sie upewnic w odpowiednich urzędach.
DZIENNIK USTAW Z 2006 R. NR 156 POZ. 1118
2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na:
1) remoncie istniejących obiektów budowlanych i urządzeń budowlanych, z wyjątkiem obiektów wpisanych do rejestru zabytków;
czyli zniknał zapis : "remoncie istniejących obiektów budowlanych, z wyjątkiem obiektów wpisanych do rejestru zabytków, jeżeli nie obejmuje on zmiany lub wymiany elementów konstrukcyjnych obiektu i instalacji gazowych, z zastrzeżeniem pkt 2, albo zabezpieczenia przed wpływami eksploatacji górniczej lub powodzi;"
W tym wypadku wymagane jest jedynie zgłoszenie, zgodnie z dalszym zapisem.
Czy ta interpretacja jest słuszna? Trzeba sie upewnic w odpowiednich urzędach.
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
A może weź przykład i taniej Cię wyjdzie mandat niż te wszystkie projekty,pozwolenia,uzgodnienia itp.
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,5613497,Palikot__Prawo_jest_absurdalne__wiec_je_lamie.html?skad=rss
Jak widać Prawo Budowlane dla jednych przewiduje projekt a dla innych "prace konserwacyjne"
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,5613497,Palikot__Prawo_jest_absurdalne__wiec_je_lamie.html?skad=rss
Jak widać Prawo Budowlane dla jednych przewiduje projekt a dla innych "prace konserwacyjne"
witam. mandat? raczej nakaz rozbiorki... lub zalegalizowanie..? nie wiem czy szkoda nerwow. apropos poscika. wymieniam wiezbe dachową,zachowujac wysokosc,kąt.przedluzam jedynie dach po obrysie budynku o jakies 0,4m. i zadaszam delikatnie taras.czy w tym przypadku potrzebuje tez pozwolenie ? dzieki i pozdrawiam
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
-
pieszkkaaa
- Początkujący

- Kontakt:
Re: Pozwolenie na remont dachu
Z tym pozwoleniem to według mnie różnie bywa ale chyba trzeba mieć, ja ja wymieniałem dach to zamówiłem firmę Budmar i odrazu załatwi za mnie całą papierkową robotę.
a po zezwolenie gdzie się udać? jakie pismo wystosować?
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Załatwia to projektant lub kierownik budowy. Pozdrawiam.
Jeśli ktoś z Was wciąż poszukuje ekipy do remontu dachu to polecam poczytać tutaj: http://hipstore.pl/wybor-ekipy-do-remontu-dachu/
-
gosiaczek6
- Początkujący

Rzeczywiście bardzo przydatna stronka ! Dziękuję !