cyrkulacja powietrza miedzy deskami a welna
Moderator: Redakcja e-dach.pl
cyrkulacja powietrza miedzy deskami a welna
witam.
robie dach. mam deski i papa a na to blacha trapezowa. ale chodzi mi o ocieplenie...
czy sa wymagane wlot i wylot powietrza do szczeliny pomiedzy deskami a welna mineralna?
inna sprawa, ze moi panowie wykonawcy upieraja sie, ze szczelina w ogole nie jest potrzebna bo przeciez jest folia... nie wiem, czy moze mam im poszukac informacji na ten temat czy moze mimo, ze jest papa to jednak nie trzeba jej robic?
przeszedlem sie po calym osiedlu takie szczeliny znalazlem tylko u jednego sasiada, ktory jest fanatykiem budownictwa i zrobil je sobie sam. skolei nie zrobil przy kalenicy co tez podobno sie robi. wytlumaczyl mi, ze przeciez wyleci z drugiej strony dachu...
pozdrawiam,
grzegorz
robie dach. mam deski i papa a na to blacha trapezowa. ale chodzi mi o ocieplenie...
czy sa wymagane wlot i wylot powietrza do szczeliny pomiedzy deskami a welna mineralna?
inna sprawa, ze moi panowie wykonawcy upieraja sie, ze szczelina w ogole nie jest potrzebna bo przeciez jest folia... nie wiem, czy moze mam im poszukac informacji na ten temat czy moze mimo, ze jest papa to jednak nie trzeba jej robic?
przeszedlem sie po calym osiedlu takie szczeliny znalazlem tylko u jednego sasiada, ktory jest fanatykiem budownictwa i zrobil je sobie sam. skolei nie zrobil przy kalenicy co tez podobno sie robi. wytlumaczyl mi, ze przeciez wyleci z drugiej strony dachu...
pozdrawiam,
grzegorz
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Od pewnego czasu szczelina wentylacyjna nad wełną przestał pełnić rolę "suszenia" wełny, bo zaczęto powszechnie stosować bardzo dobre folie paro izolacyjne, od "ciepłej" strony. Ale wraz z coraz częstszym zagospodarowywaniem strychów zaczęła pełnić rolę wspomagającą wełnę w izolowaniu latem, przed przegrzewaniem użytkowego teraz poddasza. Nagrzewany dach rozpędza strumień powietrza do otworów w kalenicy, dzięki czemu znacznie mniej energii przejmuje wełna. W przypadku dachu z pełnym deskowaniem nie musi to być folia wysoko paro przepuszczalna a tak jak stosuje od lat isover- papier przyklejony do wierzchniej warstwy wełny. Jego rolą jest zapobiegać "wstawaniu" włókien wełny przy naprawdę silnym strumieniu powietrza przy nasłonecznieniu.
z tego co pan mowi wynika, ze jak uzyje dobrej folii paroizolacyjnej to moge w ogole nie robic szczeliny.T. Brzęczkowski pisze:Od pewnego czasu szczelina wentylacyjna nad wełną przestał pełnić rolę "suszenia" wełny, bo zaczęto powszechnie stosować bardzo dobre folie paro izolacyjne, od "ciepłej" strony.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Nie ma idealnych rozwiązań. Nie ma doskonałej folii paroizolacyjnej. Nie ma idealnego połączenia folii paroizolacyjnej ze ścianą. Para wodna wędruje do połaci dachowej również ścianami. Przepływ powietrza pomiędzy wełną a deskami to przepływ laminarny a nie burzliwy. Zawilgocony papier to złe rozwiązanie ale to już problem producenta wełny. Pozdrawiam..
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt: