Lutowanie kabla w puszce przy włączonym prądzie.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
sharesnake
- Początkujący

Lutowanie kabla w puszce przy włączonym prądzie.
Witam ja z takim pytankiem, chcę zmienić gniazdko tylko kabel (faza) który wychodz ze ścianyi do puszki jest bardzo krótki i nie mogę go przykręcić i ja z pytankiem bo chciałbym dolutować kawałek kabelka tylko czy jak będę lutował przy włączonym prądzie to niczym to nie grozi?
pozdrawiam
pozdrawiam
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

lutowanie
Nie lutuj tylko daj 1 segment listwy zaciskowej (listwa ma srobki pod katem prostym do przewodu - wystarczy zeby wystawalo 20mm przewodu i da sie ja zalozyc) i doloz przewodu tyle zebys mogl gniazdko podlaczyc.
Przed praca wylacz prad i sprawdz brak napiecia.
Do przedluzenia uzyj przewodu typu LYg 2,5mm2. Konce przewodu LYg zakoncz tulejkami, a dopiero potem przylacz do zacisku listwy i gniazda.
Przed praca wylacz prad i sprawdz brak napiecia.
Do przedluzenia uzyj przewodu typu LYg 2,5mm2. Konce przewodu LYg zakoncz tulejkami, a dopiero potem przylacz do zacisku listwy i gniazda.
-
sharesnake
- Początkujący

Re: lutowanie
Paweł_Małek pisze:Nie lutuj tylko daj 1 segment listwy zaciskowej
dzięx wielkie, tak zrobię.
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

mecz
Jesli klient musi przytym ogladac mecz to nalezy go odpowiednio skasowac za robote pod napieciem!
Tak 1000 zl za 1 punkt
Tak 1000 zl za 1 punkt
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
No bo cię ten mecz tak wciągnął.... 
A swoją drogą,to jednak dokręcanie tak krótkiego przewodu jest ryzykowne.Ja w takiej sytuacji dolutowuję kawałeczek 15cm ale nie drutu,lecz linki.Przynajmniej mam pewność,że już więcej się ten drut nie skróci.W zasadzie,to bardzo dobrym pomysłem jest zakończanie przewodów we wszelkich puszkach właśnie takimi końcówkami z linki.
W ogóle w całym swoim domu wymieniłem stare druty na linki.Coś pięknego przy wymianie gniazdek i przełączników.
A swoją drogą,to jednak dokręcanie tak krótkiego przewodu jest ryzykowne.Ja w takiej sytuacji dolutowuję kawałeczek 15cm ale nie drutu,lecz linki.Przynajmniej mam pewność,że już więcej się ten drut nie skróci.W zasadzie,to bardzo dobrym pomysłem jest zakończanie przewodów we wszelkich puszkach właśnie takimi końcówkami z linki.
W ogóle w całym swoim domu wymieniłem stare druty na linki.Coś pięknego przy wymianie gniazdek i przełączników.
adam
MOŻE NIE MNIEJ TRWAŁA JAK MNIEJSZE OBCIĄŻENIE JEST W STANIE WYTRZYMAĆ NO I CHYBA DROŻSZA OD DRUTU. W STEROWANIACH, AUTOMATYCE ZAZWYCZAJ STOSUJE LINKE ZE WZGLEDU NA WYGODE JAK SAM WSPOMNIAŁEŚ...100%PROJEKTÓW KTÓRE WYKONUJE W INST.SĄ PRZEWIDZIANE NA DYT 2,5MM YDY 2,5-1,5MM. (CHOCIAŻ SZCZERZE TO POMIMO 10 LAT PRACY SIE NAD TYM DOKŁADNIE NIE ZASTANAWIAŁEM)
POZDRAWIAM POWODZENIA W NOWYM ROKU...............
POZDRAWIAM POWODZENIA W NOWYM ROKU...............
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

lutowanie
Tej linki lepiej nie lutowac tylko polaczyc poprzez kostke - linke do kostki wlozyz w tulejce.
Lutowanie linki ma te wade, ze miejsce gdzie konczy sie lut jest wyjatkowo lamliwe (bardzo latwo w tym miejscu zlamac przewod).
Lutowanie linki ma te wade, ze miejsce gdzie konczy sie lut jest wyjatkowo lamliwe (bardzo latwo w tym miejscu zlamac przewod).