korek

Szukasz odpowiedniego materiału na ściany swojego domu? Nie wiesz jakie materiały będą odpowiednie do ich wzniesienia i wykończenia? Jakie trzeba ponieść koszty wynajęcia ekipy remontowej? Tutaj znajdziesz odpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

ada

korek

Post autor: ada »

Witam,
temat jak poprzednio : upierdliwy sąsiad. :twisted:

Niestety pokoik ( ma być pokoikiem dziecięcym) graniczący z nim jest i tak bardzo maly przez co nie możemy pozwolić sobie na żadne stelaże.
Czy ktoś z czytelników ma już korek i czy spełnia on swoją funkcję wyciszającą? Warto założyć czy zbędny trud?

Dzięki za pomoc
Ada

Staszek

Post autor: Staszek »

Zawsze warto dać na ścianę coś takiego jak korek, choć sąsiada nadal będzie słychać , tylko znacznie ciszej - problem z takimi izolacjami polega na tym, że bardziej są skuteczne, gdy się je stosuje od strony emitującej hałas. A może spróbowac coś zawiesić na ścianie - kiedyś była moda na wieszanie gobelinów. Ciekaw jestem sam, czy korek rzeczywiście pomaga i w jakim stopniu.

gosia12

Post autor: gosia12 »

Ja też się zastanawiam nad korkiem. Ale nie podoba mi się w żadnej postaci jako materiał wykończeniowy na ścianę. Czy można potraktować korek techniczny jako podkład pod tapetę?
Na forum muratora piszą, że właśiwości akustyczczne mają tapety wiskozowe. Zastanawiam się więc nad takim połączeniem korek a na niego tapeta. Ciekawe czy przestanę się budzić na dźwięk budzika sąsiada :wink:

T. Brzęczkowski

Post autor: T. Brzęczkowski »

Różnego typu materiały tłumiące są skuteczne od środka, czyli u sąsiada. Od Twojej strony to naprawdę tylko stelaż choć 2-3 cm wełny i k-g lub fermacell.

Slayer

Post autor: Slayer »

Korek pomoże, przypuszczam, że jakieś 40 dB wyciszy, ale rzeczywiście powinna być to izolacja od strony sąsiada. Dom Korkowy robi taki korek akustyczny o grubości 10 mm dk klejenia na ściany w celu wyciszania. Izolacja cieńsza nie ma sensu, a już wieszanie czegokolwiek to bzdura - nie zatrzyma dźwięków od sąsiada. Mimo wszystko najlepszym i chyba najtańszym rozwiązaniem będzie płyta gipsowa na stelarzu z wełną mineralną o dużej gęstości.

ebas

sciany

Post autor: ebas »

czy korek dekoracyjny na scianie zewnetrznej ma jakies znaczenie w dociepleniu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany”