Prawidłowy montaż okien - czyli jaki?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Gabi&Greg
Prawidłowy montaż okien - czyli jaki?
Na wiosnę będziemy montowali okna w naszym domu. Do tej pory wszystko wydawało nam się ja oczywiste. Przyjada okna, majster wstawi je i wpuści piankę, zachlapie zaprawą połączenie i gotowe. Tylko, że ostatnio czytałam, że tak się okien nie powinno montować, bo to niesolidne i że na zachodzie wymaga się już innego montażu. Teraz zalecają (na stronach e-izolaje też), żeby okna uszczelniać w trzech warstwach i tak to jest uzasadnione, że chyba naprawdę to ma sens. Ale dyskusje na forum nie są jednoznacznie, bo część osób piszę, że sama pianka wystarczy. No i już z mężem zgłupieliśmy od tego wszystkiego. Jak to jest naprawdę tym montażem? Chyba jednak zamontujemy okna w nowy sposób, ale czy warto, bo sama pianka kosztuje mniej niż taśmy i folie.
-
Gość
Montowanie na pianę to lipa, szczególnie jak się montuje okna z plastiku. Od słońca się rozszerzają i kurczą jak stygną, więc się profil rusza. A piana się nie rusza bo jest sztywna jka zaschnie. No i już jest nieszczelnie i deszcz ma się gdzie dostawać. Na zachodzie podobno nie można dokonać odbioru technicznego okien jak są zamontowane wyłącznie na pianę.
może jestem staromodny, ale okna na pianke sie montowało dobrych kilka lat... te okna ciągle są oprawione i nic sie z nimi nie dzieje. Pianke sierwyrównuje z wewnątrz szpachlą, a z zewnątrz tynkiem i tyle!! wszystko ładnie i solidnie. przy jednym oknie można sie zastanawiać, ale jak w domu macie z 10 okien...?? chcecie przepłacać 10x??