Witam serdecznie, czytam forum już dość długo , ale dopiero dzisiaj postanowiłam się zarejestrować Potrzebuje Waszej pomocy . Na wiosnę zaczynam budowę domku ,projekt właśnie się projektuje. Ale mam problem z ogrzewaniem. Chciałabym na poddaszu w łazience zrobić podłogówkę wodną ,a w sypialniach kaloryfery tradycyjne.Martwi mnie różnica w wysokości podłogi.Konstruktor proponuje mi 2 cm styropianu na poddaszu ,ale co z tą łazinką , podłogówka wyjdzie grubsza? co z różnicą pozimów?? Może na całości dać grubszy styropian [oprócz łazienki) tak by po ułożeniu warstw podłogówki w łazience poziomy wyrównały się.
Acha ,ile podłogówka podnosi poziom podłogi w stosunku do tradycyjnych grzejników.?????Nie wiem na jakiej wysokości kazać zaprojektować okno , żeby było nad blatem Pozdrawiam Dora
OGRZEWANIE mieszane a różnice w poziomach podłogi
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
ogrzewanie
Jeżeli planujesz ogrzewanie podłogowe pamiętaj niewolno wykonywać wylewek w innych pomieszczeniach chyba że to wszystko przeliczysz ja bym zaczoł od podłogówki a pozostałe pokoje jak wyjdą 4,5cm nad rurę jastrychu to trochę za dużo 3,5cmnad rurę,wszystko zależy jakie wylewki się stosuje gotowe czy własnej produkcji.Na mojej ostatniej robocie w całym domku były już wylewki ,inwestor przypomniał sobie po fakcie że ma być w łazience podłogówka zrobiłem mu na jego odpowiedzialności i życzenie max jest 2cm wylewki ,mało tego w pozostałych podłogówkach położył siatkę na rury całe szczęście że najpierw przykrył warstwą betonu ,a teraz przy rozgrzewaniu słychać jak beton pracuje lata i szuka czy wylewka nie pęka, narazie pracuje na 25Ca co będzie dalej niewiem najlepiej to zlecić firmie od wylewek .