Czy ścianę z wełną można jeszcze docieplić styropianem?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Gość
Czy ścianę z wełną można jeszcze docieplić styropianem?
W ścianie zew. jest weła min. czy można docieplić styropianem na zew.
-
Slayer
-
Sylwek
-
T. Brzęczkowski
-
Sylwek
Po prostu liczę.......... tak normalnie. 
Ale zawsze chętnie posłucham co inni myslą na ten temat
sylqek@wp.pl
Ale zawsze chętnie posłucham co inni myslą na ten temat
sylqek@wp.pl
-
T. Brzęczkowski
Poprostu ciekaw jestem jak to się udaje, bo nie spotkałem nikogo kto by to zrobił. www.nie-co.pl mało tego pewien jestem, że to jest niewykonalne!
-
T. Brzęczkowski
Chętnie. Na wykresie Molliera narysuj strefę komfortu termiczno- wilgotnościowego, czyli czworobok zaczynając od 22 stC i wilgotność względną 35% ( dolne warunki) i 26 st.C i wilgotnosć 65% (górne warunki) Skrajne punkty połącz z krzywą punktu rosy 100% ww i wyjdą Ci temperatury wykraplania się wody od +6st. C do +22 st.C Teraz ile trzeba dać np styropianu by to wypadło poza scianą, przy temperturze na dworze np. -10st.? A co z pierwszą warstwą ściany, stojącą bezpośrednio na fundamencie mającym np. +1 st.C?
-
Gość
Znowu głupoty panie TB!
Nie ma pan zielonego pojęcia w temacie fizyki budowli, więc proszę omijac tę dziedzinę!
Strefa komfortu i dane wynikające z wykresu i-x wilgotnego powietrza mają się tak do zagadnień wilgotnościowych wewnątrz przegród dokładnie tak jak pan do fizyki budowli.
Jak człowiek nie mający żadnego wykształcenia w tym kierunku może zabierać głos na tematy sobie obce? Brak rozumu czy coś gorszego???
Ma rację Pan Sylwek, że da się obliczać możliwości wykraplania się pary wodnej w każdej przegrodzie. Dzisiaj mamy dwie metody: przybliżona w warunkach stacjonarnych i symulacja niezwykle zbliżona do rzeczywistej metodą Kunzel'a i jego programu komputerowego.
To są obszary panu TB tak odległe jak Wenus nam Ziemianom!
Jerzy Zembrowski BIURO DORADZTWA BUDOWLANEGO BDB www.bdb.com.pl
P.S. Panie TB nadal czekam na adresy domów, w których zastosowano pana pomysł ocieplania od wewnątrz! Już minęły dwa miesiące i co? Adresów brak, czy odwagi?
Nie ma pan zielonego pojęcia w temacie fizyki budowli, więc proszę omijac tę dziedzinę!
Strefa komfortu i dane wynikające z wykresu i-x wilgotnego powietrza mają się tak do zagadnień wilgotnościowych wewnątrz przegród dokładnie tak jak pan do fizyki budowli.
Jak człowiek nie mający żadnego wykształcenia w tym kierunku może zabierać głos na tematy sobie obce? Brak rozumu czy coś gorszego???
Ma rację Pan Sylwek, że da się obliczać możliwości wykraplania się pary wodnej w każdej przegrodzie. Dzisiaj mamy dwie metody: przybliżona w warunkach stacjonarnych i symulacja niezwykle zbliżona do rzeczywistej metodą Kunzel'a i jego programu komputerowego.
To są obszary panu TB tak odległe jak Wenus nam Ziemianom!
Jerzy Zembrowski BIURO DORADZTWA BUDOWLANEGO BDB www.bdb.com.pl
P.S. Panie TB nadal czekam na adresy domów, w których zastosowano pana pomysł ocieplania od wewnątrz! Już minęły dwa miesiące i co? Adresów brak, czy odwagi?
-
Sylwek
Panie TB. Fajnie jest czasmi poczytać co Pan myśli na różne tematy.Ja oczywiście zawsze bede obstawał przy tym, czego sie nauczyłem i pod wzgledem konstrukcji i ogólnego budownictwa. Dlaczego bede tak robił????
Ponieważ tego sie uczyłem , ma to sens, to było wielkrotnie sprawdzane - lata budownictwa, labolatoria id.
Ale oczywiście każdy może mieć z nas różne podejscie. I Kopernik był w swojej teorii nie rozumiany przez ludzi współczesnych dla Niego.
Ale niech mi Pan powie co Pan uważa na temat niskiego U=....[W/m2*K]
I w końcu niech mi Pan powie co jest naprawde lepsze:
Silka 24+12cm styropian czy gazobeton 24cm + 12styropian, czy porotherm 24cm +styropian
Ale prosze o jedna konkretna odpowiedź, biorąca wszytko pod uwagę:
porotherm: ze pozostawiony na zime bardzo lubi sie rozwarstwić (woda+mróz itp)
silka : bezwładność cieplną
gazobeton: ciepły ale chłonący wilgoć.
Po prostu biorac wszytkie cechy każdego materiału. Cena nie gra tu roli , chodzi mi o Pana zdanie - gdyby miał Pan do wyboru tylko te 3 rodzeje i ścian i musiałby Pan jakś wybrać to którą?????
Ponieważ tego sie uczyłem , ma to sens, to było wielkrotnie sprawdzane - lata budownictwa, labolatoria id.
Ale oczywiście każdy może mieć z nas różne podejscie. I Kopernik był w swojej teorii nie rozumiany przez ludzi współczesnych dla Niego.
Ale niech mi Pan powie co Pan uważa na temat niskiego U=....[W/m2*K]
Silka 24+12cm styropian czy gazobeton 24cm + 12styropian, czy porotherm 24cm +styropian
Ale prosze o jedna konkretna odpowiedź, biorąca wszytko pod uwagę:
porotherm: ze pozostawiony na zime bardzo lubi sie rozwarstwić (woda+mróz itp)
silka : bezwładność cieplną
gazobeton: ciepły ale chłonący wilgoć.
Po prostu biorac wszytkie cechy każdego materiału. Cena nie gra tu roli , chodzi mi o Pana zdanie - gdyby miał Pan do wyboru tylko te 3 rodzeje i ścian i musiałby Pan jakś wybrać to którą?????
-
T. Brzęczkowski
-"Ale oczywiście każdy może mieć z nas różne podejscie."- to nie moje podejście, tylko taka jest fizyka. Niezależnie od naszych zapatrywań i wiedzy, ceny ogrzewania będą rosły. Wprowadza się normy emisji ciepła, certyfikaty domów itp. Już u nas zaleca się 70 kWh/m2 rocznie, co przy Norwegii 40 kWh /m2 jest przepaścią. A technologiami, które Pan podaje nie udaje się zejść poniżej 120 kWh/m2 rocznie.
-"Ale niech mi Pan powie co Pan uważa na temat niskiego U=....[W/m2*K]
Silka 24+12cm styropian czy gazobeton 24cm + 12styropian, czy porotherm 24cm +styropian " - Jak już podałem wyzej nie ma większego znaczenia który z tych materiałów użyjemy przy nawet tak cieńkiej (12 cm) izolacji. Ale jeżeli musiałbym wybierać to silka njlepiej będzie odprowadzała ciepło przez fundament pod dom.
-"ze pozostawiony na zime bardzo lubi sie rozwarstwić (woda+mróz itp" - Nie dpuszczam nawet możliwości by woda była w przegrodzie termicznej. Dlatedo do Pana ściany dołożyłbym stelaż wypełniony wełną (3-7cm) folia i włóknogips lub g-k, jak na rys.
http://www.xella.pl/html/pol/pl/tb_5566 ... tries_id=9
lub
www.isover.se/sw5687.asp
A co ja bym wybrał? - www.isover/sw6406.asp
Panie Sylwku proszę odpowiedzieć sobie na proste pytania
Czy dążnie do 40 kWh/m2 rocznie to błąd, skoro już to w wielu krajach obowięzuje (RT2000)?
Poniewaz wiąze się to z min. trzykrotnym zwiększeniem izolacji w podłodze ścianie dachu (0.1 - 0.08W/m2xK ) ( www.isover.se/sw5669.asp www.isover.se/sw5722.asp )
Minimum trzykrotnym zmniejszeniem strat przez wentylację (rekuperacja) i minimum trzykrotnym zmniejszeniem zużycia wody użytkowej (krany bezdotykowe + termy pojemnościowe blisko kranów)oczywiście nie tracąc nic z komfortu. TO JAK TO UZYSKAĆ OCIPLAJĄC NA ZEWNĄTRZ?
Proszę wyliczyć """ Pan z BDB:Ma rację Pan Sylwek, że da się obliczać możliwości wykraplania się pary wodnej w każdej przegrodzie. Dzisiaj mamy dwie metody: przybliżona w warunkach stacjonarnych i symulacja niezwykle zbliżona do rzeczywistej metodą Kunzel'a i jego programu komputerowego. """ dla ciany 0.1W/m2xK . I proszę pamiętać, o minimalizacji bezwładności bo sterujemy super dokładnie ogrzewaniem.
Jeste ciekaw co Panu wyjdzie.
-"Ale niech mi Pan powie co Pan uważa na temat niskiego U=....[W/m2*K]
Silka 24+12cm styropian czy gazobeton 24cm + 12styropian, czy porotherm 24cm +styropian " - Jak już podałem wyzej nie ma większego znaczenia który z tych materiałów użyjemy przy nawet tak cieńkiej (12 cm) izolacji. Ale jeżeli musiałbym wybierać to silka njlepiej będzie odprowadzała ciepło przez fundament pod dom.
-"ze pozostawiony na zime bardzo lubi sie rozwarstwić (woda+mróz itp" - Nie dpuszczam nawet możliwości by woda była w przegrodzie termicznej. Dlatedo do Pana ściany dołożyłbym stelaż wypełniony wełną (3-7cm) folia i włóknogips lub g-k, jak na rys.
http://www.xella.pl/html/pol/pl/tb_5566 ... tries_id=9
lub
www.isover.se/sw5687.asp
A co ja bym wybrał? - www.isover/sw6406.asp
Panie Sylwku proszę odpowiedzieć sobie na proste pytania
Czy dążnie do 40 kWh/m2 rocznie to błąd, skoro już to w wielu krajach obowięzuje (RT2000)?
Poniewaz wiąze się to z min. trzykrotnym zwiększeniem izolacji w podłodze ścianie dachu (0.1 - 0.08W/m2xK ) ( www.isover.se/sw5669.asp www.isover.se/sw5722.asp )
Minimum trzykrotnym zmniejszeniem strat przez wentylację (rekuperacja) i minimum trzykrotnym zmniejszeniem zużycia wody użytkowej (krany bezdotykowe + termy pojemnościowe blisko kranów)oczywiście nie tracąc nic z komfortu. TO JAK TO UZYSKAĆ OCIPLAJĄC NA ZEWNĄTRZ?
Proszę wyliczyć """ Pan z BDB:Ma rację Pan Sylwek, że da się obliczać możliwości wykraplania się pary wodnej w każdej przegrodzie. Dzisiaj mamy dwie metody: przybliżona w warunkach stacjonarnych i symulacja niezwykle zbliżona do rzeczywistej metodą Kunzel'a i jego programu komputerowego. """ dla ciany 0.1W/m2xK . I proszę pamiętać, o minimalizacji bezwładności bo sterujemy super dokładnie ogrzewaniem.
Jeste ciekaw co Panu wyjdzie.
-
Wentylek
Sylwek powtarza bzdury, pana z bdb. Sylwuś czy nigdy nie spotkałeś ściany trójwarstwowej np. z porothermu. Pustak styropian, czy wełna i pół czy cały pustak????
Czy ten zewnętrzny ,przemarzający pustak się rozpada, rozwarstwia, czy co tam jeszcze???. Czy w norweskim domu z 30 cm wełną i obmurowanym cegłą licówką (sam takie w Norwegii robiłem), licówka owa ulega rozpadowi czy rozwarstwieniu!??? No może w Norwegii nie ma mrozów. Panie Brzęczkowski słusznie zauwazył Pan bdb że dzieli was przepaść. 150 kWh/m2 rocznie do 40 to jest przepaść. Sylwek pomyśl.
Czy ten zewnętrzny ,przemarzający pustak się rozpada, rozwarstwia, czy co tam jeszcze???. Czy w norweskim domu z 30 cm wełną i obmurowanym cegłą licówką (sam takie w Norwegii robiłem), licówka owa ulega rozpadowi czy rozwarstwieniu!??? No może w Norwegii nie ma mrozów. Panie Brzęczkowski słusznie zauwazył Pan bdb że dzieli was przepaść. 150 kWh/m2 rocznie do 40 to jest przepaść. Sylwek pomyśl.