Dwa przewody i schody.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Dwa przewody i schody.
Mam dwa przewody na schodach. Czy istnieje jakieś urządzenie , które zastapi wyłącznik schodowy, czy muszę położyć trzeci przewód by nie trzeba było się wracać i gasić światła?
Gdyby wszyscy mieli ten sam gust to mielibyśmy kwadratowe koło!
Jeżeli przewody od włączników i od oprawy da się łatwo dociągnąć do rozdzielnicy mieszkaniowej, to można zastosować przekaźnik bistabilny i włączniki dzwonkowe.
Ja poradziłem sobie z podobnym problemem w inny sposób. Kupiłem w biedronce "włacznik światła sterowany pilotem" za 20zł. Zamontowałem włącznik w miejscu starego zwykłego, a w drugim miejscu przyczepiłem pilota do ściany (była w zestawie specjalna kieszonka na pilota). Działa super, polecam.
Ja poradziłem sobie z podobnym problemem w inny sposób. Kupiłem w biedronce "włacznik światła sterowany pilotem" za 20zł. Zamontowałem włącznik w miejscu starego zwykłego, a w drugim miejscu przyczepiłem pilota do ściany (była w zestawie specjalna kieszonka na pilota). Działa super, polecam.
Re: Dwa przewody i schody.
bez potrzeby wprowadzania zmian w instalacji elektrycznej:panczo0 pisze:Mam dwa przewody na schodach. Czy istnieje jakieś urządzenie , które zastapi wyłącznik schodowy, czy muszę położyć trzeci przewód by nie trzeba było się wracać i gasić światła?
xcomfort.pl
-
Piotrek P
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik