Podłoga w kuchni i przedpokoju - pomocy

Pomysły na wystrój kuchni, dobór armatury kuchennej i mebli. Porady jak zaprojektować funkcjonalną, oryginalną kuchnię. Radzimy jakie dobrać meble kuchenne, sprzęt AGD oraz odpowiedni zlewozmywak. Nowości dotyczące trendów w aranżacji przestrzeni kuchennej.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

cezarym3
Początkujący
Początkujący

Podłoga w kuchni i przedpokoju - pomocy

Post autor: cezarym3 »

Proszę o pilna pomoc. Mieszkam w bloku. Kiedys ktos położył w kuchni i przedpokoju parkiet drewniany, który zerwałem chcąc wymienić go na płytki. Okazało się, że pod parkietem jest masa bitumiczna- nie potrafie określic fachowo. Tak to wygląda. Mam duży problem z usunięciem tej powłoki. Nie jst gruba w granicach 1 do 2mm miejscami i zajmuje około 70 % powierzchni. Czy trzeba to koniecznie usuną przed położeniem płytek? Płytki chciałbym kłaść bezpośrednie na podłogi po ewentualnym usunięciu lepiku. Sa dosyć dobrze wypoziomowane. Prosze o szybka radę. Może są jakieśkleje do płytek które można stosować na taką powirzechnię? Na podłodze będą płyki gresowe o wymiarach 30/60cm jesli ma to jakieś znaczenie.
Prosze o szybka radędziekuję za wszelką pomoc.

Krzysztof1974
Początkujący
Początkujący

Post autor: Krzysztof1974 »

Sprawdz czy pod wpływem wilgoci ta masa bitumiczna nie bedzie odlazic-jesli nie ,to 2xgrunt atlas i klej do plytek atlas do podłozy krytycznych zalatwi sprawe.Uwazaj tylko zeby czysto kłasc płytki,bo ten klej jest naprawde trodno usunac.

stiuk77
Początkujący
Początkujący

Post autor: stiuk77 »

nie ryzykował bym układać to na tej powierzchni nigdy nie wiadomo i w którym miejscu ta masa się nie trzyma bo na pewno tak jest .ja osobiście nigdy na takiej powierzchni nie układałem płytek a układam już jakieś 10 lat proponował bym przemęczyć się i to zeskrobać jakimś ciężkim narzędziem o płaskiej i dosyć ostrej końcówce.dodam że wielokrotnie to robiłem.Po położeniu płytek na taką powierzchnie woda z kleju może spowodować po pewnym okresie czasu odparzenie tej masy.pozdrawiam.

sawes1
Początkujący
Początkujący

Post autor: sawes1 »

Masę bitumiczną lepiej zerwać, nawet jak dobrze się trzyma.. Po zrywaniu podłoże jest dość pokaleczone, więc i tak trzeba równać. Pod tak duże płytki podłogi muszą być idealnie wyrównane. Inaczej zostają pustki pod terakotą i łatwiej pęka w późniejszej eksploatacji.

pers
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: pers »

Krzysztof1974 pisze:Sprawdz czy pod wpływem wilgoci ta masa bitumiczna nie bedzie odlazic-jesli nie ,to 2xgrunt atlas i klej do plytek atlas do podłozy krytycznych zalatwi sprawe.Uwazaj tylko zeby czysto kłasc płytki,bo ten klej jest naprawde trodno usunac.
takiemu fachowcowi to ja bym na dzień dobry podziękował :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kuchnie”