Piec wolnostojący "koza" i ogrzewanie powietrzem

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Krzysiek1

Piec wolnostojący "koza" i ogrzewanie powietrzem

Post autor: Krzysiek1 »

Witam,

Chciałbym postawić w nowym domu zamiast kominka kozę na parterze. Z tym, ze mam do ogrzania na pietrze 4 pokoje i łazienkę.

Czy ktoś z Was spotkał sie z piecem wolnostojącym pozwalajacym rozprowadzić ciepło po domu poprzez kanały grzewcze? Cos jak ogrzeanie ciepłym powietrzem z kominka ale ja akurat wolałbym kozę.

pozdrawiam

Leo

Cześć

Post autor: Leo »

Cześć! Interesuję się właśnie tematem ogrzewania gorącym powietrzem i muszę Ci powiedzieć że nie ma szans że to Ci wyjdzie. Chyba że chcesz sobie zeszpecić przy okazji cały pokój przeróbkami aby to działało tak jak chcesz. Radzę Ci odpuść sobie. :D

Wentylek

Post autor: Wentylek »

A jak tym będziesz sterował? I pamiętaj tak jak w UE i u nas będą wysokie podatki kominowe. Nie ma jak ukrócić inaczej pelenia śmieci w przydomowych piecach...!

Krzysiek1

Podatki kominowe?

Post autor: Krzysiek1 »

Co do ogrzewania z pieca, to mam pomysł aby zastosować podwójna rurę odprowadzajacą spaliny - pomiedzy nimi byłyby żeberka, które oddawałyby wiecej ciepła, rura wyprowadzona wysoko do komina prawie pod sam sufit coś jak to na trzecim zdjęciu od góry z prawej strony z http://romotop.pl/piecyki-wolnostojace/fuego.htm

A o co chodzi z tymi podatkami kominowymi?

W kazdym razie dzięki za pomoc.

Krzysiek

SEB

instalacje grzewcze

Post autor: SEB »

włazience będš szyby mokre nierob tego znam ten bol koza dobry pomysł ale do salonu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”