ściany
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Slayer
Od środka ocieplenie zaszkodzi, i to zawsze, szczególnie styropian. Jak ocieplisz ściany od środka to odetniesz je od ciepła, które jest w pomieszczeniu. W pomieszczeniu oczywiście zrobi się cieplej, ale ściany pod styropianem zrobią się zimniejsze. No i właśnie na tych zimnych ścianach pod styropianem zacznie wykraplać ci się wilgoć. Chyba, że masz bardzo dobrą wentylację to możesz zaryzykować.
-
T. Brzęczkowski
To zły pomysł. Oczywiście, rolą izolacji termicznej jest odcinanie ciepła od odbiornika, więc i muru. Ale musisz też odciąć wodę, dlatego lepszy od styropianu jest stelaż wypełnony wełną i higroizolacyjna folia (taka jak w dachu) Pamietaj, że wilgoć "produkowana" jest z powietrza, które ulega schłodzeniu poniżej punktu rosy, więc "wchodzenie" wilgoci z zewnątrz do środka jak Ci sugeruje przedmówca nigdy w przyrodzie nie występuje.
-
T. Brzęczkowski
Normy na izolację termiczną nie określają, że tak i tak trzeba, tylko, że gorzej (na dzisiaj) już nie można. Twojej ścianie do tego najgorszego mozliwego pozimu sporo brakuje.
Leo tak naprawdę izolacja termiczna nie jest dla ustaljących normy!! jest dla Ciebie i jeżeli uważasz, że płacisz zbyt mało, że jeszcze zmniejszenie opłat, moze doprowadzić do upadku importera gazu , a zmniejszenie emisji CO2 może doprowadzić do degradacji środowiska, to nie izoluj!!! Jest wolność. Ja tam wolę dobre wino niż wysokie rachunki za ogrzewanie, więc izoluję!
Leo tak naprawdę izolacja termiczna nie jest dla ustaljących normy!! jest dla Ciebie i jeżeli uważasz, że płacisz zbyt mało, że jeszcze zmniejszenie opłat, moze doprowadzić do upadku importera gazu , a zmniejszenie emisji CO2 może doprowadzić do degradacji środowiska, to nie izoluj!!! Jest wolność. Ja tam wolę dobre wino niż wysokie rachunki za ogrzewanie, więc izoluję!
-
gucio
ściany
czy to czasem niejest sztuczne naciąganie przez producentow i wykonawcow ociepleń osobiście nie jestem zwolennikiem docieplania od wewnątrz ale sąsiad docieplił sciany nie przemarzające podobne jak leon od wewnątrz styropianem 18lat temu teraz rozebrał częsć bo dostawiał ściane niebyło pleśni ani grzyba ściany suche i co wy nato
-
SYLWEK
Wiesz można długo debatować ale w życiu nie zrobiłbym sobie normalnej ściany murowanej w nowo budowanym obiekcie z dociepleniem od wewnatrz. Pomijając wszelki możliwe własxiwości i zasady. Wejdź sobie do domu który ma w środku docieplenie (najlepiej pokoju) i do takiego co ma docieplenie na zewnątrz.
A jesli chodzi o domy to po co murować jezeli masz podejscie zeby izolować od środku to zrób inaczej:
Wykonaj konstrukcje szkieletową\, a sciany np. z dwóch b.grubych płyt warstwowych.
A jesli chodzi o domy to po co murować jezeli masz podejscie zeby izolować od środku to zrób inaczej:
Wykonaj konstrukcje szkieletową\, a sciany np. z dwóch b.grubych płyt warstwowych.
-
sebek
sciany
a ja nieokryłbym styropianem całego nowo wybudowanego domu to tez jak pudełko jestem zwojennikiem masywnego domu dlatego proponuje trojwarstwowe sciany oczywiscie w srodku wełna mineralna 10 cm napewno bedzie ciepło i sucho widziałem juz sciany ocieplone styropianem na zewnatrz były zagrzybione itrzeba było robic kratki wentylacyjne niewiem moze zrobiono jakis bład
-
Wentylek