Witam - ja po raz pierwszy na tym forum. Mój problem jest następujący:
Przysposabiam strych w poniemieckim domu do funkcji mieszklnej (dwupoziomowy - strop/ślepa podłoga z desek na belkach drewnianych, dach dwuspadowy do ocieplenia kryty dachówką, dom w ciągu sąsiednich budynków - sciany szczytowe stykają się, ale poziom połaci dachowych się nie pokrywa bo teren spadzisty, sąsiednie poddasza nieużytkowe). Nie wiem jak mam od zewnątrz wykończyć ściany szczytowe, bo wyglądają szpetnie i cegły trochę się kruszą...W związku z tym, że są w nich ładne łuki, nie chciałbym ich całkowicie zakrywać, ale pozostałą część muszę koniecznie zasłonić. Pomyślałem, że sposobem na to byłoby obłożenie pozostałych części ścian styropianem i zatynkowanie, zgodnie z procedurą przy ociepalniu zewnętrznym. Czy rozwiązanie takie się sprawdzi, zwłaszcza pod względem możliwego zawilgacania ścian? Zakładam, że strych po ociepleniu połaci dachu, które stanowić będą największe powierzchnie, będzie dobrze wentylowany. Czy w związku z tym brak paroprzepusczalnościu ścian szczytowych na znaczncy powirzchniach będzie miał poważniejsze znaczenie?
Będę wdzięczny za kompetentną radę - może ktoś zetknął się z podobnym problemem i skutecznie go rozwiązał?
Pozdrawiam,
Ocieplenie poddasza od wenątrz styropianem
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Ocieplenie poddasza od wenątrz styropianem
TŁ
-
Przemek
Re: Ocieplenie poddasza od wenątrz styropianem
życie zna takie przypadki
poczytaj jak to wykonac na www.e-izolacje.pl
poczytaj jak to wykonac na www.e-izolacje.pl
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2010, 10:19 przez Przemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Możesz sobie położyć styropian ale będzie to nieskuteczne ocieplenie z uwagi na brak przepuszczalności tego materiału. Polecam Ci tynk termoizolacyjny np. IZOCER T-500 Certech. Ma bardzo niską lambdę 0,07 [W/mK], jest paroprzepuszczalny. Można go stosować wew. jak i na zew. Można też stosować w kombinacji ze styropianem jako migrację dla wilgoci ale w tym przypadku jak jest to stara ściana to chyba sam tynk. Stosują go też przy renowacji budynków ze względu na zawartość perlitu. Wyciąga wilgoć ze ścian - można tak powiedzieć w dużym uproszczeniu.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Styropian będzie dobry przy dobrej wentylacji , lepsza wełna , można też pogrubić ścianę cegłą tj wyszpałdować , efekt wizualny i izolacyjny przeważnie lepszy od zakładanego , pozdrawiam
Cezar