ociepleni od wewnątrz
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
AndrzejJ72
- Początkujący

ociepleni od wewnątrz
Witam,
mam problem z chłodną klatką schodową. Od zewnątrz cały dom jest ocieplony 10 cm styropianu, na stropie jest 40 cm wełny ale na klatce schodowej jest chłodno i zastanawiałem się czy docieplić go jeszcze 5 cm wełny na stelażu od wewnątrz. Ogrzewaniem jest duży grzejnik żeliwny z 20 żeberek. Może to za mało ale jak ocieple od wewnątrz to wystarczy. Co o tym sądzicie ?
mam problem z chłodną klatką schodową. Od zewnątrz cały dom jest ocieplony 10 cm styropianu, na stropie jest 40 cm wełny ale na klatce schodowej jest chłodno i zastanawiałem się czy docieplić go jeszcze 5 cm wełny na stelażu od wewnątrz. Ogrzewaniem jest duży grzejnik żeliwny z 20 żeberek. Może to za mało ale jak ocieple od wewnątrz to wystarczy. Co o tym sądzicie ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
AndrzejJ72
- Początkujący

-
szubertart
- Zainteresowany

Według statyki budowli ocieplanie wewnątrz budynków jest sensowne np przy budynkach urzytkowanych przez jakiś czas... np hal sklepów itd. Mianowicie takie ocieplenie pomaga gdy w budynku jest źródło ciepła gdy np grzejnik przestanie grzać momentalnie robi się zimno. A to dlatego że taki "mur" z warstwy izolacyjnej działa jak ekran a gdy jest to ściana z jakiegoś materiału np z pustaka czy jakiejś cegły to w momencie wyłączenia ogrzewania to właśnie ta ściana oddaje to ciepło...
-
szubertart
- Zainteresowany