grzejniki grzeją do połowy
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
mariusz2008
- Początkujący

grzejniki grzeją do połowy
mam jedna z nitek c.o ktora zasila razem 50 zeberek po25 szt w jednym pomieszczeniu i tyle samo w drugim podjechane jest od rury 2 cale z pieca dalej rura 3/4 cala a potem pod kazdy z grzejnikow skladajacy sie z 25 zeberek pol cala jezeli ktos wie dlaczego grzeja do polowy to o odpowiedz prosze . pozdrawiam cale forum to juz moje 3 pytaniedotyczace mojego c.o i nikt nie odpowiada
-
mariusz2008
- Początkujący

nie grzeja grzejniki
odpowietrzam co dzien botymi odpowietrznikami troche powietrza wyleci a grzejniki i tak nie zagrzeja
-
mariusz2008
- Początkujący

grzejniki do polowy grzeja
jest wyzej po tej stronie co odpowietrznik a te 25 zeber kzyzowo jest podlaczone
-
mariusz2008
- Początkujący

grzejniki nie grzeja
instalator mowi ze wszystko dorze bo wyczuwa na gorze grzejnika ze ma jakas temperature i koniec piesni nie rozumie co sie do niego mowi oczywiscie bez obrazy dla innych intalatorow pozdro
-
Henryk Sobucki
- Aktywny

-
mariusz2008
- Początkujący

-
Henryk Sobucki
- Aktywny

No cóż, grzeją do połowy, bo dostaja za mało gorącej wody.
Przykręć trochę na innym obwodzie, gdzie grzeje mocniej, to na ten niedogrzany
pójdzie więcej. Albo po prostu grzej mocniej na piecu... I nie słuchaj bajek o
zapowietrzeniu, zapowietrzenie powoduje, że GÓRA grzejnika jest zimna, a
właściwie cały grzejnik, bo nie ma wtedy obiegu wody.
Przykręć trochę na innym obwodzie, gdzie grzeje mocniej, to na ten niedogrzany
pójdzie więcej. Albo po prostu grzej mocniej na piecu... I nie słuchaj bajek o
zapowietrzeniu, zapowietrzenie powoduje, że GÓRA grzejnika jest zimna, a
właściwie cały grzejnik, bo nie ma wtedy obiegu wody.
-
mariusz2008
- Początkujący

poziom wody ok ale im wieksza temperatura na piecu to wtedy grzejniki sie robia na wiekszej powierzchni cieple ale z tego co na forum pisza to nikt nie pali na takich wysokich temperaturach no i co to oznacza jezeli przy wysokich temperaturach dopiera grzejniki stopniowo sie nagrzewaja czyzby za maly przekroj rur ? no i jak by ktos na temat nastawow i spalania pieca defro na eko groszek moglby sie wypowiedziec a ja mam model defro eko na temat innych modeli opinie tez mile widziane
grzejnik
kolego po prostu masz,zgrzebaną instalacje ,po pierwsze rura stal z pieca 2cale za dużo, po drugie na jednej nitce 3/4 cala po 25 grzejników , to za mało po trzecie gałąski 1/2 cala to za mało ,Jeżeli instalacja stalowa robi się tak zwane stopniowanie żeby wyrównać pozostałe grzejniki,na stali,są więkrze opory wody i daje się ciut wiekrze przekroje,od miedzi ,daj nie 3/4 tylko 1cal,a te dwa grzejniki zasil 3/4cala daję ci gwarancje że będzie okej
-
mariusz2008
- Początkujący