Ile zuzywacie gazu??

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Michal
Zainteresowany
Zainteresowany

Ile zuzywacie gazu??

Post autor: Michal »

witam
Moje pytanie jak wyzej.Posiadam domek o powierzchni 70 m. kw. wymienione okna,sciany z cegly z pustka w srodku,ocieplone styropianem 10cm.
W domu zamieszkuja cztery osoby i zuzycie w seonie letnim(gotowanie i podgrzanie wody) oscyluje w okolicy 2,5 metra gazu dziennie.Aktualnie oogrzewajac dom,zuzywam jakies 8 metrow na dobe,co daje 5,5 metra na ogrzewanie(w przyblizeniu).W domu temperatura oscyluje w okolicy 20 stopni(19,5-21).Chodzi mi o to czy jest to duzo,bo przy tym zuzyciu wychodzi mi jakies 240 metrow za miesiac,jak sie zima rozwinie to bedzie pewnie i ze 280,moze 300.A przed ociepleniem zuzywalem max. w zimie 360 metrow,fakt ze temp. wynosila 19 stopni(max.).Czy zainstalowanie sterownika temp. jest dobrym wyjsciem,posiadam piec co dwufunkcyjny,przedtem regulowalem temp. wody w ukladzie?

Wentylek

Post autor: Wentylek »

Zuzycie w twoim domu przekracza 300 kWh/m2 rocznie. !!! W domu izolowanym powinno być 40kWh/m2 Ale jest tu sporo doradców, twierdzących , że nie zna fizyki budowli ten kto izoluję na lepiej niż 150 kWh/m2 rocznie.
Jestem pewien, że twoje ścianu są mokre a pustka ptrzed stytopianem powoduje, że ciepło z tojego c.o. odprowadzane jest do zięmi i tą pustką, a do styropianu nic nie dochodzi.

Michal
Zainteresowany
Zainteresowany

a mozesz jasniej

co do scian to w jakim sensie sa one mokre,bo jesli w typowym dla tego slowa znaczeniu,to ja nie widze na nich wilgoci.co do zuzycia to moze masz racje,bo na tym sie nie znam,natomiast moj budynek to jest dosyc stary,wiec faktycznie moze tak byc,jak temu zapobiec,co jeszcze moge zrobic,aby poprawic izolacje.
a tak na marginesie w domu o powierzchni 110 m.kw.(nowobudowannym),zuzycie gazu dzienne oscyluje w okolicach 12 metrow czy to rowniez jest za duzo?

T. Brzęczkowski

Post autor: T. Brzęczkowski »

m3 gazu to 9,5 kWh dodaj do tego roczne zużycie prądu, podziel przez m2 i wyjdzi zużycie na m2 rocznie. Polskie zalecenia 70 kWh/m2 rocznie norweskie 40...!(dodaj kominek jak palisz.
A co do wilgoci: do 1% -brak wpływu na izolacyjnośc
4% wilgoci to już tylko 50% izolacyjności
10% wilgoci to 23% izolacyjności
Więc nic nie musisz wyczuwać!!! Twoje rachunki wyczują brak izolacji. Masz pytanko to tel jest na www.nie-co.pl

Michal
Zainteresowany
Zainteresowany

czyli ...

no dobra to juz sie duzo dowiedzialem.tylko prosze mi w takim ukladzie odpowiedziec,na to pytanie,moj sasiad ocieplil dom od srodka styropianem,generalnie mowi sie ze to zla metoda izolowanie od wewnatrz,a zwlaszczas tyropianem,ktory nie pozwala scianie odddychac.ale wg powyzszych wypowiedzi,wlasnie u niego cieplo powinno zostawac w mieszkaniu,tzn.jego straty poprzez ten styropian powinny byc ograniczone.A druga rzecz to taka iz korzystajac z powyzszych wzorow,wyliczylem ze dom o powierzchni 150 m.kw.,nowo budowany z pustaka (gazobeton) 24cm + 10 cm styropianu,rowniez nie spelnia tych norm 70 kwh na m2,a wydawalo mi sie zeto jest wystarczajaca izolacja,czyli trzeba ladowac co najmniej 15 cm na zewnatrz.

Woltar
Aktywny
Aktywny

Post autor: Woltar »

Witam

Cześć Michal, mogę ci tylko współczuć :( , bo w tej dyskusji wpadłeś między młot i kowadło.
Niestety kto szuka odpowiedzi na forum musi się liczyć z tym żę jego rozmówca to szarlatan bez odpowiedniej wiedzy, a co gorsze może to być TB lub wentylek :evil: .

Pytasz się o sterownik, a w tej chwili jak sterujesz ogrzewaniem :?: (jaki masz piec, kiedy kupiony),ponadto na ocieplenie domu składa się ocieplenie dachu, podłogi, śianki fundamentowej, a o tym nic nie wspomniałeś.
Wielokrotnie to pisałem, że aby dostać dobrą odpowieć trzeba dokładnie opisać sytuacje, szczątkowe informacje prowadzą do tego że mało kto chce się włączać w dyskusje, a uzyskane odpowiedzi mogą być dla ciebie szkodliwe.
Co do twojego sąsiada można go tylko określic mianem samobójcy (ocieplenie od wewnątrz i do tego styropianem :cry: ).

wentylek maksymalne miesięczne zużycie gazu w m3 to nie jest to nie to samo co 300 kWh/m2 rocznie

T. Brzęczkowski

Panie Michale za dużo Pan czyta Muratorów! Sciana, styropian w ścianie to nie izolacja. Pisma tego typu robią wodę z mózgu w celu odniesienia korzyści materialnych. Działania marketingowe mają na celu by Pan budując swój dom nie przeniósł kosztów z ogrzewania na izolację, bo stosunek reklam izolacji do ogrzewania wynosi 1:50.
Jak to działa : Na pytanie : jak jest dom izolowany 100% odpowiadających mówi co ma w ścianie, Na pytanie, którędy najwięcej ucieka ciepła z domu 100% odpowiadających : dach i okna!!! Na pytanie: gdyby musieli dziś przenocować w małym domku (np. namiocie) i mieli parę płyt styropianu, gdzie by je głównie umieścili 100% odpowie pod "dupą".
Do czego zmierzam , dom to termos wszystkie izolacje (podłoga ściana dach)są jednakowo ważne i powinny być jednakowo grube, suche!!! i łączące się ze sobą!! (dając styropian na zewnątrz jak go połączysz z tym w podłodze?) Co z tego, że masz 15 cm styropianu w ścianie, jak w podłodze jest połowa tego! i jeszcze się nie łączą. Co z tego, że sąsiad dał styropian od środka jak nie zabezpieczył go folią higroizolacyjną. Styropian chłonie wilgoć 1,8% na dobę a przy 4 % ma tylko 50% izolacyjności. Czy nawet najlepsza lodówka klasy A nie domknięta nie zacznie chodzić na okrągło?!
W sierpniowym Ładnym Domu są koszty ogrzewania domów, które redakcja opisywała podczas budowy, najtaniej wyszedł dom ogrzewany elektrycznie bez kominka (144m2)
5400 kWh za okrągły rok (1900 zł)

T. Brzęczkowski

Na mojej stronie są przekroje szwedzkiej firmy Isover. Porównaj je z www.isover.pl
Nie ma oszczędnych systemów ogrzewania. Grzejnik z termostatem ma za zadanie dostarczyć tyle ciepła ile Ci Michale uciekło i za to trzeba zapłacić! Enerooszczędne mogą być tylko izolacja i wentylacja a nie piece czy grzejniki!!!
Pozdrowienia

Michal
Zainteresowany
Zainteresowany

a wiec ...

oczywiscie ja rozumiem ze izolacja powinna szczelnie okrywac dom, tzn. izolacja scian powinna laczyc sie z izolacja podlogi,nie powinno byc mostkow itd.Niestety przy starym domu w ktorym mieszkam pewnych rzeczy nie wykonam,poniewaz np koszty beda niewspolmiernie wysokie do korzysci albo z przyczyn technicznych.Sciany moglem docieplic wiec docieplilem,robilem wylewki,wiec izolowalem podlogi styropianem,jesli chodzi o dach,to na dzien dzisiejszy,nad parterem posiadam stryszek nieuzytkowy i faktycznie jest to miejsce gdzie cieplo ucieka,ale w moich plach przyszorocznych uwzgledniam wymiane wiezby,wykonanie poddasza uzytkowego,a tym samy izolacje dachu.Niemniej jednak jesli chodzi o zuzycie fazu,dzisiaj zaobserwowalem dobowe zuzycie na poziomie 6 metrow,tak jak wspominalem okolo 3metrow idzie na gotowanie i podgrzanie wody,wiec 3 metry zostaja zuzyte na ogrzewanie.W miesiacu listopadzie tym samy zuzycie gazu na ogrzanie wyniesie okolo 100-110 metrow,koszt tego gazu to okolo 130 zl,wiec nie wydaje mi sie ze jest to duzo.Oczywiscie moj piec co,ma juz 10 lat,mozliwe ze wymiana na nowszy przyniosla by oszczednosci,rowniez docieplenie dachu,ale nie oszukujmy sie te oszczdnosci nie spowoduja ze nic nie bede placil za ogrzewanie.Rachunek sprzed dwoch lat za listopad wynosil 360 metrow,wiec jesli teraz bedzie 110 ogrzewanie i okolo 90 gotowanie,woda=200 metrow to oszczednos chyba jest.

Gość

Post autor: Gość »

Witam
Oszczędności niewątpliwie masz, ale czy chcesz się tu czegoś dowiedzieć czy tylko tak pogadać?

T. Brzęczkowski

Z tymi kosztami na izolację to nie tak prosto. Jak dziś pamiętam w 95' pisałem gdzie się dało (nie było netu) o izolacji i wentylacj , to krzyczano PO CO?! olej kosztuje 60gr litr zakopuj zbiornik, podłącz BUDERUSA i ... po trzech latach 1.90 zł za litr.
To samo będzie z gazem, ceny teraz błyskawicznie ruszą w górę, a to spowoduje, że jeszcze bardziej uszczelnisz dom, co pociągnie za sobą wzrost wilgotności i CO2 . Wyższa wilgotność to mokrzejsze ściany i wyższe rachunki, CO2 powyżej 1000ppm - częste wizyty u lekarza i zwolnienia.

marcin1

Post autor: marcin1 »

moge na pisać ile płace miesiecznie, np przy tem. w dzień około 0..5 st, a w nocy -5..0 st rachunek miesięczny to 400 zł/m-c ; tem. w domu utrzymywana jest temperatura 20-21 st, powierzchnia użytkowa : 250 m2, jest to bliźniak ( pustaki, ocieplony styropianem ),piwnica, parter piętro, poddasze użytkowe; gaz używany jest do c.o. oraz c.w.u. ( 2 osoby )

Gość

Post autor: Gość »

Napisać każdy może!

bo
Początkujący
Początkujący

Post autor: bo »

w tej calej dyskusji nikt nie powiedzial czy kociol jest prawidlowo dobranyi co najwazniejsze jak pali!!.ciegle zapominamy o tym ze jak temperatura spalin za kotlem jest wysoka to kupa ciepla ucieka kominem!.pozatym jak jest za duzy palnik to niech nikt mi nie mowi osprawnosci kotla gwarantowanej np 95% ktora wystepuje wylacznie przy wysokim obciazeniu.isnieje pojecie sprawnosci ekspkoatacyjnej ktora jest nizsza poniewaz kociol w sezonie grzewczym pracuje na nizszych obciazeniach.w takim przypadku stosuje sie bufory

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”