Czy ktoś z was ma w ogrodzie magnolie???

Czy jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami ogrodu z tarasem czy malutkiego balkonu musimy się zastanowić nad aranżacją tego miejsca i doborem roślin. Tutaj znajdziesz inspiracje, ciekawe pomysły i nietypowe rozwiązania związane z tym tematem.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

Stasia

Czy ktoś z was ma w ogrodzie magnolie???

Post autor: Stasia »

Chcialabym posadzic w ogrodzie magnolie, ale nie wiem, jak sie do tego zabrac. Czy sa wymagajace? Gdzie je kupic? Jakie jeszcze kwiaty polecacie do ogrodu?

http://www.e-mieszkanie.pl/zdjecia_arty ... iaty_m.jpg

Krzysztof Piotr
Aktywny
Aktywny

re

Post autor: Krzysztof Piotr »

Ja mam od ponad pięciu lat magnolie i właśnie kwitnie-wygląda super.Kupiłem ją u ogrodnika :idea: posadzona jest na słonecznym-zacisznym(niewiejącym) miejscu i okrywam korzenie na zime igliwiem.
Mam też glicynie chińska-wisteria sinensis-kupiona tagże u tego samego ogrodnika.Spotkałem sie z opinia że glicynia może po raz pierwszy zakwitnąć dopiero po siedmiu latach od wyrośnięcia-moja zakwitła następny rok po posadzeniu :D słoneczne miejsce i okrywam na zime.

molok78
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: molok78 »

Magnolia to bardzo stara odmiana drzewa,wychodowana przez Chińczyków.W naszym klimacie rośnie,choć trzeba o nią dbać.Okrywać na zimę korzenie [bardzo płytki system korzeniowy] i okrywać części nadziemne.Nie lubi przeciągów,wolno rośnie ale warto ją mieć :wink:

komarr

Post autor: komarr »

najładniejsze są bordowe magnolie, najładniej tez pachną.

Przemek

Post autor: Przemek »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogrody, balkony i tarasy”