Czy ten krok nie-zaszkodzi lodówce
Lodówka a ogrzewanie podłogowe?!
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
Krzysztof Piotr
- Aktywny

Lodówka a ogrzewanie podłogowe?!
W kuchni będzie ogrzewanie podłogowe- planując układ mebli nie umieściliśmy pod nimi rur do ogrzewania podłogowego.Ale teraz mam zamiar przestawić lodówke wolnosojącą i mam pytanie czy jeśli umieszcze JĄ w innym miejscu ale z ogrzewaniem pod nią to coś sie stanie?!
-
magicflava
- Początkujący

Ogrzewanie podłogowe a lodówka
Nie powinno ja w doku też mam ogrzewanie podłogowe od 6 lat i lodówka jak chodziła tak chodzi bez problemu .
-
Przemek
-
Krzysztof Piotr
- Aktywny

odp
Oile chce zmienić ustawienie mebli-tak abym w jednym ciągu miał szafki piekarnik i zlew to lodówka pasowała by mi w innym miejscu.
Tak więc myśle że pójde do projektanta wnętrz po projekt-tym bardziej że w kuchni narazie nie ma jeszcze nic-oprócz wylewki
Tak więc myśle że pójde do projektanta wnętrz po projekt-tym bardziej że w kuchni narazie nie ma jeszcze nic-oprócz wylewki
- e-multimax
- Zainteresowany

- Kontakt:
Często lodówki stoją latem na tarasach i wali w nie słońce nagrzana na zewnątrz do 40C a wewnątrz zimne piwko.astim pisze:ludzie!! jakie maty izolacyjne???? przestaw lodówke w dowolne miejsce, nic jej nie będzie.
Stawiak gdzie chcesz i żadnych śmieci pod nią. Na podłodze jest zaledwie 25C ciepła.
vanitas vanitatum et omnia vanitas
-
trustmeble
- Początkujący

Re: Lodówka a ogrzewanie podłogowe?!
Przestawiaj gdzie chcesz. To nie ma żadnego znaczenia. Silnik, czy silniki pod lodówką również wytwarzają temperaturę, nawet wyższą jaką daje podłoga ogrzewana. I nic się nie dzieje. Gorzej gdyby stała przy samym grzejniku. Spoko!!!!Krzysztof Piotr pisze:W kuchni będzie ogrzewanie podłogowe- planując układ mebli nie umieściliśmy pod nimi rur do ogrzewania podłogowego.Ale teraz mam zamiar przestawić lodówke wolnosojącą i mam pytanie czy jeśli umieszcze JĄ w innym miejscu ale z ogrzewaniem pod nią to coś sie stanie?!
Czy ten krok nie-zaszkodzi lodówce :?:
Jakie maty?????????- zbiorowisko syfu. Jakie wylewki?????????. Pozdrawiam.
LIBER
- e-multimax
- Zainteresowany

- Kontakt:
Na podłodze, w której jest zainstalowane ogrzewanie podłogowe nie można kłaść żadnych mat termoizolacyjnych. Położenie takiej termoizolacji może spowodować przepalenie się maty lub przewodu grzejnego (w przypadku ogrzewania elektrycznego) lub odklejanie się płytek (zarówno w przypadku ogrzewania wodnego jak i elektrycznego).Przemek pisze:moe chodzić głośniej ... będzie potrzebowała wiecej pradu by działać właściwie
mysle o położeniu maty termoizolacyjnej ... a czy musisz ja przesuwać ?
Natomiast wszelkie inne urządzenia (pralki, lodówki, itp.), jak również szafki z cokolikiem mogą bez problemu stać na ogrzewanej podłodze.
Ogrzewanie podłogowe nie zaszkodzi lodówce, w kuchni zwykle wystarcza podgrzanie podłogi do temperatury 25-27st. C, a to jest zupełnie nieszkodliwe.
Pozdrawiam
Re: Lodówka a ogrzewanie podłogowe?!
Już pisałem, stawiaj lodowkę gdzie chcesz. Nic jej nie będzie. Chcę tylko dodać, że dobrze jest gdy podłoga w kuchni jest ogrzewana. To korzystnie wplywa na trwałość mebli i likwiduje ewenlualnie wilgoć na ścianie za szafkami i pod szaflami. Wtedy grzejnik w kuchni nie jest potrzebny. Ja podłogi nie mam ogrzewanej. Kuchnia jest połączona z jadalnią. I nawet wtedy grzejnik nie jest potrzebny. Istnieje rotacja powietrza i w kuchni bez ogrzewania jest ciepło.Krzysztof Piotr pisze:W kuchni będzie ogrzewanie podłogowe- planując układ mebli nie umieściliśmy pod nimi rur do ogrzewania podłogowego.Ale teraz mam zamiar przestawić lodówke wolnosojącą i mam pytanie czy jeśli umieszcze JĄ w innym miejscu ale z ogrzewaniem pod nią to coś sie stanie?!
Czy ten krok nie-zaszkodzi lodówce :?:
LIBER