podłoga na poddaszu
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
podłoga na poddaszu
Na poddaszu obecne mam belki a między nimi prawdo podobnie glina z trzcina bo to stary dom.Czy mogę np.do tych belek stropowych dokręcić jeszcze jakieś łaty czy belki a by podwyzszyć i miedzi nie włóżyć wełnę i to przykryć np.deskami podłógowymi pozdrawiam szymek
wszystko zalezy jaki jest stan tych legarow stropowych...jezeli jest to stary dom to podejrzewam ze belki moga byc sprochniale lub zajete przez szkodniki. jezeli jednak legary sa w porzadku to nie widze przeszkod by na belki polozyc nowe legary a potem deske podlogowa. radzilbym najpierw odizolowac "stara podloge" od tej nowej.
pozdrawiam hej
pozdrawiam hej
radek66 pisze:wszystko zalezy jaki jest stan tych legarow stropowych...jezeli jest to stary dom to podejrzewam ze belki moga byc sprochniale lub zajete przez szkodniki. jezeli jednak legary sa w porzadku to nie widze przeszkod by na belki polozyc nowe legary a potem deske podlogowa. radzilbym najpierw odizolowac "stara podloge" od tej nowej.
pozdrawiam hej
Czym odizolować stara podłógę od nowej Dzieki za rady. pozdrawiam
jak temat t oja mam pytanko!
stary dom roztaw miedzy belkami od srodka do srodka belki str.125mm chcialbym na podlodze polozyc plyte osb <jaka grubosc polecaciee?> oraz czy potrzebne sa dodatkowe wzmocnienia-laty miedzy belkami str. oraz czy musze te wszystkie smieci usunac ktore zalegaja<gruzy,glina itp> i czy koniecznie musze wyciszyc-wycieplic podloge wata lub stopianem?oraz czy na tak wzmocniona podloge z plyty moge postawic scianke z suporexu
z gory dzieki za podpowiedz
pozdr.
wojtas26
stary dom roztaw miedzy belkami od srodka do srodka belki str.125mm chcialbym na podlodze polozyc plyte osb <jaka grubosc polecaciee?> oraz czy potrzebne sa dodatkowe wzmocnienia-laty miedzy belkami str. oraz czy musze te wszystkie smieci usunac ktore zalegaja<gruzy,glina itp> i czy koniecznie musze wyciszyc-wycieplic podloge wata lub stopianem?oraz czy na tak wzmocniona podloge z plyty moge postawic scianke z suporexu
z gory dzieki za podpowiedz
pozdr.
wojtas26
podłoga na poddaszu
Wzmocniłem legary (były co 125), dodałem wełnę,wypoziomowałem całość,impregnacja,potem OSB 25. To się opłacało bo uzyskałem "stabile" podłoże i dobrze wyciszone. Ale mam problem jaką zrobić podłoę( a nie chcę paneli). Co byście polecali....
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
ja również chcę się dołączyć do tematu
a mianowicie
mam strop betonowy z cegły "dziurawki". co metr wystają teowniki zbrojeniowe na wysokość ok.7cm ,chcemy zrobić na tym podłogę na razie z osb, powiedziano mi że muszę w środek dodać jakieś wzmocnienie bo się wypaczą płyty ale nie bardzo wiemy jakie:)
pozdrawiam
a mianowicie
mam strop betonowy z cegły "dziurawki". co metr wystają teowniki zbrojeniowe na wysokość ok.7cm ,chcemy zrobić na tym podłogę na razie z osb, powiedziano mi że muszę w środek dodać jakieś wzmocnienie bo się wypaczą płyty ale nie bardzo wiemy jakie:)
pozdrawiam
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
poddasze
[quote="talar"]A jeśli z płyt OSB to jaką grubość mają mieć te płyty?
Witam ktoś już pisał że ok.25mm moje zdanie im grubsza tym lepiej ja sam robiłem akceptacje takiego poddasza w starym domu legary miałem co 90cm więc płyty nie dawałem tylko kratownice z kantówki i na to deska sosnowa 32mm zajefajny efekt powiem też że watę między legary dałem 20cm i dziś mogę powiedzieć że nic to nie dało ale człowiek się uczy przez całe życie a do płyty deskę można kleić lub kręcić pozdro dla pana Andrzeja jak robiłem dach udzielił mi paru dobrych rad telefonicznych
Witam ktoś już pisał że ok.25mm moje zdanie im grubsza tym lepiej ja sam robiłem akceptacje takiego poddasza w starym domu legary miałem co 90cm więc płyty nie dawałem tylko kratownice z kantówki i na to deska sosnowa 32mm zajefajny efekt powiem też że watę między legary dałem 20cm i dziś mogę powiedzieć że nic to nie dało ale człowiek się uczy przez całe życie a do płyty deskę można kleić lub kręcić pozdro dla pana Andrzeja jak robiłem dach udzielił mi paru dobrych rad telefonicznych