Pompa przed czy za zaworem 3-drożnym?

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Awatar użytkownika
januszf
Początkujący
Początkujący

Pompa przed czy za zaworem 3-drożnym?

Post autor: januszf »

Proszę o rade! Czy zamontowanie na obwodzie ogrzewania podłogowego pompy przed zaworem 3-drożnym(za którym jest teraz rozdzielacz na poszczególne obwody) ma negatywne konsekwencje? Pytam ponieważ na wszystkich schematach jakie znalazłem zawór 3-d jest on pokazany przed pompą.Wydaje mi się że zamontowanie go za pompą nie powoduje mieszania wody ciepłej z zimną tylko ucieczkę ciepłej wody do obiegu powrotu.
Dodam jeszcze że podłogówka to drugi obieg z pompą na zasilaniu a pierwszy jest z grzejnikami z pompą na powrocie.
Bardzo proszę o opinie na ten temat!

er0s
Aktywny
Aktywny

Post autor: er0s »

za. pompa musi zasysać z powrotu i zasilenia

Awatar użytkownika
januszf
Początkujący
Początkujący

Post autor: januszf »

Tak też myślałem! Przecież jak pompa jest przed zaworem to powoduje powrót części wody zasilającej na powrót poprzez zawór 3-drożny czyż nie?

A w przypadku zaworów 4-drożnych umiejscowienie pompy ma znaczenie?

I jeszcze jedno pytanie:
Jeśli pompa jest za zaworem 3-d. to powinien być za nią zawór połączony z powrotem powodujący przepływ wody w przypadku zamknięcia sie wszystkich RTL na końcach pętli?

wyrzutnia
Aktywny
Aktywny

Post autor: wyrzutnia »

Z zaworem trzydrogowym jest tak jeśli chcesz zwiększyć temperaturę powrotu dajesz pompę przed ,jeśli zmniejszyć temperaturę w instalacji pompa za zaworem ,w przypadku podłogówki oczywiście za

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”