czy ocieplac poddasze przed zimą-dom nie ogrzewany
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
czy ocieplac poddasze przed zimą-dom nie ogrzewany
witam
nie planuje ogrzewac domu zimą, wykanczam do m ale jeszcze sie nie wprowadziłem-
czy moge ocieplic poddasze przed zimą ?Czy przez zimę nie zawilgotnieje mi wełna, ew. płyty GK?
nie planuje ogrzewac domu zimą, wykanczam do m ale jeszcze sie nie wprowadziłem-
czy moge ocieplic poddasze przed zimą ?Czy przez zimę nie zawilgotnieje mi wełna, ew. płyty GK?
-
adrian1975
- Początkujący

- gambit65
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Jeżeli będą płyty to muszą być zachowane między nimi odstępy 2 mm ponieważ gips absorbuje wilgoć i płyty się rozszerzą . Na wiosnę jak będą szpachlowane będą miały tyle wilgoci, że przez kilka miesięcy będą ją oddawać i się będą kurczyły. Dlatego optymalnym rozwiązaniem jest tylko wełna lub utrzymanie minimalnej temperatury i wilgotności powietrza po zamontowaniu płyt.
gambt- REMONT Z FACHOWCEM
Witam.
MAm podobną sytuację tylko że śicany są ocieplone styropianem. Poddasze jest nieruszone. Zrobione są wylewki i tynki (jakieś 2-3 tygodnie temu). Ogrzewana nie ma. Na sufitach i folii jest widoczna woda skraplające się (shcnie wszytko).
Czy jeżeli założe teraz wełnę (bez płyt) to nie dostanie wilgoci?
MAm podobną sytuację tylko że śicany są ocieplone styropianem. Poddasze jest nieruszone. Zrobione są wylewki i tynki (jakieś 2-3 tygodnie temu). Ogrzewana nie ma. Na sufitach i folii jest widoczna woda skraplające się (shcnie wszytko).
Czy jeżeli założe teraz wełnę (bez płyt) to nie dostanie wilgoci?