grzejniki

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

maro
Początkujący
Początkujący

grzejniki

Post autor: maro »

Proszę o pomoc.wymieniłem starą instalacj na nową z miedzi. ale okazalo się.Dom piętrowy,pompa na zasilaniu,że na piętrze wszystkie grzejniki gurą grzeją a dołem sa zimne.Czy za mały przekrój na odpływach.Zasilanie i powrót 15 do grzejników.

komtech
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: komtech »

prawdopodobnie za słaba pompa lub źle skryzowana instalacja. A na dole grzeją wszystkie grzejniki prawidłowo?
Instalacje grzewcze - sprzedaż, montaż, serwis, akcesoria.

maro
Początkujący
Początkujący

Na dole grzeją tak na 40 %

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Podstawowe pytanie jakie trzeba tutaj postawić,czyli;
Czy w tych pomieszczeniach jest za zimno?Jaka tam jest temperatura?
adam

mezik0
Zaawansowany
Zaawansowany

grzejniki

Post autor: mezik0 »

wszystko zależy od wielkości grzejnika oraz jak daleko jest odalony od pieca.itp.

maro
Początkujący
Początkujący

Ostatnie 2 grzejniki są oddalone od pieca o ok. 15m. W tych pokojach jest temperatura niższa o 2 stopnie niż w pozostałych. Grzejniki są aluminiowe po 20 żeberek pięcdziesiątki.

mezik0
Zaawansowany
Zaawansowany

grzejnik

no i chyba wszystko wiadomo ,niewiem jak koledzy ale ja rozprowadzam pod takie grzejniki rurą fi18,zbyt duża odległośc jak i grzejnik,sama gałąska może być 15 a nie całe przyłącze.Duże są opory na takiej rurce ,zaślanie jak i powród taksamo.

maro
Początkujący
Początkujący

Też tak myślałem ale kolektor główny przez cały dom jest fi28, a dopiero od niego są doprowadzone gałązki do grzejników po ok. 2m piętnastki na zasilanie i na powrót.

mezik0
Zaawansowany
Zaawansowany

grzejnik

od pieca do rozdzielacza masz fi28 dalej 15 zauważ że 20elemętowy grzejnik jest na 15 i mniejszy tesz czy to logiczne? jak rozdzielacz masz to przykręć pozostale może pomoże.

mezik0
Zaawansowany
Zaawansowany

grzejnik

jeżeli niemasz rozdzielacza tylko rozprowadziłeś na piętro rurą fi28 a dlej15 to mniejsze grzejniki mogą być zasilane fi15,ale nie dużej mocy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”