ogrzewanie na rozdzielaczu...zalety i wady
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
ogrzewanie na rozdzielaczu...zalety i wady
Witam, czy moze mi ktoś opisać zalety i wady ogrzewanie centralnego na rozdzielaczu i moze jakieś wskazówki dotyczące montażu, odległosci przekroje?? będę wdzięczny
Piotr Murawski
Zaczynając od wady ,moim zdaniem jest jedna,taka że gdzieś ta szafka musi być wstawiona ,natomiast zalety ; łatwe zrównoważenie instalacji ,każdy grzejnik na własnym obwodzie ,niema łączeń w podłogach i ścianach ,w wyniku przewiercenia rury niema potrzeby spuszczania wody z całej instalacji,wystarczy zakręcić na rozdzielaczu.Co do przekroju rurek od rozdzielacza do grzejnika pex 16 ,piec rozdzielacz miedź 28,lub piec gazowy pex 25
orzewanie
ja bym dał od pieca do zaworu czwórdrożnego i pompy miedż fi 28/22a od zaworu czwórdrożnego i pompy AuPexfi20 do rozdzielacza a odrozdzielacza do grzejników 16,jeżeli instalacja na rozdzielaczach to niema sęsu dawać rurę fi 20 tylko wszędzie 16 ,będzie śmigać bez problemów,zalety oczywiste łatwości w montażu estetyka.
ogrzewanie
może zbyt daleko od rozdzielacza masz te dwa grzejniki trzeba starać się by od rozdzielacza,były jak najmniejsze odległości, i w miare równe.
w rozdzielaczu na są razem 2 te duze gzrejniki co piszemy plus 2 po 1200 cm i jedna drabinka to jest dół, na górze jest drugi rozdzielacz. chce założyć pompka na tym rozdzielaczu na dole i pokryzować te grzejniki na dole tak jak mi radzisz i zobzczymy. Tak też mi sie wydaje że pompa ciepła która jest założona jest za mała, ale tylko ja tak myśle bo ten koleś od niej bardzo sie przejął tym ze nie grzeją
na normalnym piecu o wyższej temp to powinno wszystko grzać. A wiesz moze gdzie mozna kupić jakieś ksiażki lub czasopsma o takich nowościach instalacyjnych, pompach ciepła i takie tam?? Dzieki za pomoc
Piotr Murawski
instalacja
poto masz zaworki na rozdzielaczu że możesz wyregulować,grejniki jak i dół i góre to też ważne może zmien te termostaty na zwykłe kulowe troche nie estetyczne,ale pomoże.
rozdzielacz
skoro zakręcasz wszystkie i nic niepomaga to coś nietak ,druga pompa niepomoże .sprubuj roskręcić przyłącze tych grzejników,poprostu może jest przytkane ,takie zaworki mają bardzo mały przelot, z czego masz instalację zrub fotki rozdzielaczy w środku,oraz grzejników ,daj na mego mejla.