Podłogówka a grawitacja
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Grzegorz Fronczek
- Początkujący

Podłogówka a grawitacja
Proszę o informację czy możliwe jest zastosowanie ogrzewania podłogowego w instalacji grawitacyjnej. Według mijej mizernej wiedzy nie jest to możliwe, chyba że z jakimś połączeniem pętli obiegu podłogówki z zawieszonyn znacznie wyżej grzejnikiem.
Czy ktokolwiek próbował takiego eksperymentu, proszę o informację czy warto kombinować ?
Pozdrawiam
Czy ktokolwiek próbował takiego eksperymentu, proszę o informację czy warto kombinować ?
Pozdrawiam
podłogówka
niema takiej możliwości pętla jest zbyt ługa i małe przekroje rur.
na samej grawitacji nie będzie działać ze zamontujesz na podłogówkę pompę i wymusisz obieg tylko w układzie podłogowym, a reszta instalacji może działać w grawitacji. ja np mam takie coś zrobione w jednym budynku gdzie jeden właściciel ma dół a drugi górę i była instalacje grawitacyjna pan z dołu robił remont i stwierdził ze na sklep najlepszym rozwiązaniem będzie podłogówka. w stara instalacje zainstalowana podłogówka i kocioł na eko-groszek
Witam,
w czasie remontu łazienki zażyczyłem sobie założenie grzejnika drabinkowego i założenie podłogowego ogrzewania - wodnego oczywiście. Instalację mam grawitacyjną, wspomaganą przez pompę. Wszystko działa już trzy lata bez zarzutu - nawet bez pompy. Tak więc ze swojego doświadczenia - warto.
w czasie remontu łazienki zażyczyłem sobie założenie grzejnika drabinkowego i założenie podłogowego ogrzewania - wodnego oczywiście. Instalację mam grawitacyjną, wspomaganą przez pompę. Wszystko działa już trzy lata bez zarzutu - nawet bez pompy. Tak więc ze swojego doświadczenia - warto.
Pozdrawiam
Jacek
Jacek