Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.
Witam i proszę o radę. Grzejnik w łazience - drabinkowy jest zimny. Został odpowietrzony i jest problem dalej.
Budowa: zawór dolotowy na dole grzejnika po prawej stronie / u góry po prawej odpowietrznik.
Na dole po lewej stronie zawór powrotny. Wylałem przez odpowietrznik 8 wiader wody. Zawór dolotowy gorący. W tym czasie zawór powrotny zamknięty - śruba wewnętrzna dokręcona. W momencie kiedy ją odkręcę - otworzę powrót to to co przetem się w grzejniku nagrzało robi się szybko zimne i efekt żaden.
Co mam zrobić. Jestem znowu na etapie: Odpowietrznik sika wodą, zawór dolotowy otwarty azawó powrotny zamknięty. w ten sposób woda w grzejniku jest wymieniana na ciepłą. Co dalej ? Mieszkam w bloku na 11 pietrze (przedostatnim). Pozdrawiam Adam.
przedewszystkim jak odpowietrzasz to otwórz rówież powrót. moze masz podłączony grzejnik zasilanie to ciepła woda a cyrkulacja powrót?ale to tez chyba nie to zasilanie z powrotem raczej nie jest pomylone bo dól grzejnika by ci grzał.
Dopóki kolega Adam1 nie odpowie na moje pytania,to możemy sobie gdybać i wymyślać teorie.
Jeżeli On jako jedyny lub nieliczny ma grzejnik, a reszta świece,to jak myślicie gdzie jest mniejszy opór dla czynnika grzewczego?
Drabinkowy zasilany na dole to nie ma znaczenia gdzie zasilanie/powrót. Spróbuj Adamie w identyczny sposób odpowietrzyć, ale napływ z powrotu - na zakręconym zasilaniu. I zobacz, do czego jest ten powrót podłączony - czy czasem nie do zimnej wody wodociągowej. Bo na logikę, jakim cudem przez powrót wali zimna woda wypychając ciepłą? Trzeba nieźle nakombinować przy instalacji, żeby były takie objawy
gościu po pierwsze nie zakręcaj zaworów podczas odpowietrzania tylko delikatnie popuszczaj odpowietrznik kluczem do czasu kiedy popłynie woda. Podanto sprawdź nastawę zaworu termostatycznego. jak ściagniesz głowicć może sie okazać ze jest przymknięty i jest bardzo mały przepływ wody. Takie jest przynajmniej moje zdanie Pozdrawiam
Witam.
Mam taki sam problem z grzejnikiem jak kolega Adam1, ale wydaje mi się że to wina podłączenia, (wykonane przez hydraulika). img300.imageshack.us/my.php?image=r1sf5.png
Jak można to naprawić? (Grzejnika nie można już wymienić w sklepie na taki z podłączeniem bocznym ).