Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.
Witam. Zamontowałem zawór zwrotny klapowy na zasilaniu bojlera C.W.U (na poziomej rurze, żeby gorąca woda nagrzana elektrycznie nie przechodziła do obiegu CO) i bojler nie grzeje na grawitacji i na obiegu wymuszony przez pompę zainstalowaną na powrocie do kotła CO. Mam pytanie czy pompa nie pcha wody do bojlera przez powrót z niego?Czy zainstalowanie drugiego zaworu zwrotnego (na powrocie)pomoże czy lepiej zamontować drugą pompę do C.W.U ?
jeśli wcześniej było dobrze wywal ten zawór a załóż zwykły kulowy przy grzaniu grzałką go zamkniesz bo żeby pompa pchała powrotem musiał byś mieć powrót boilera podłączony między pompom a piecem a tak chyba nie jest
ja sprubowałbym założyć zawór zwrotny owalny nie klapkowy może być tak że za słabe,ciśnienie by klapkę uniosło do góry,pompa musi ściągać wodę z obiegu.
Przerobiłem zasilanie bojlera i teraz klapowy zawór się otwiera. Ale na pewno woda do bojlera idzie przez zasilanie. Co z tym zrobić? Nie ma możliwości podłączenia powrotu przed pompą CO ponieważ mam niską piwnicę,instalację starego typu (grube rury) i powrót musiał by iść pod górę.
możesz dać pompe na zasilaniu albo skoro i tak nie działa na cyrkulacji niech sobie idzie powrót pod górę oczywiście z boilera bo i tak pompa będzi ściągać gdybyś jedak dawał pompe na zasilanie daj ją z boku nie na głównej rurze
A czy założenie zaworu zwrotnego na powrocie z bojlera nie pomoże? Na zasilaniu nie mogę założyć pompy bo jest za mało miejsca między piecem a sufitem ( zaraz nad piecem mam rozgałęzienie na cztery piony).
gdy założysz zawór na powrocie cyrkulacja może nie dać rady tego przepchnąć a pompe masz jakby ominiętom bo narazie pompa pcha część wody z instalacji do pieca i powrotem do boilera gdy dasz zawór nie puści wody do boilera chyba że niema dużo roboty żeby załorzyć ten zawór i sprawdzić ewentualnie można dać drugą pompę na sam boiler
Oczywiście - zawór zwrotny na małe róznice ciśnień nie sprawdza się. A w ogóle zawór kulowy - pewny i w miarę wygodny w praktyce. Trzeba też zwrócić uwagę na to, że w pewnych przypadkach przy nie pracującej pompie bojler może być pominięty w obiegu (wtedy grzejniki ciepłe a mimo to woda w bojlerze jest zimna).