Mam taki dysonans poznawczy, bo czytając podręcznik "Ogrzewnictwo, wentylacja, klimatyzacja" autorów: Krygier, Klinke, Sewerynik dowiedziałem się, że lepsza jest konwekcja - cytuję dla przykładu opis grzejników listwowych: "Grzejniki listwowe umieszczone na zewnętrznej przegrodzie [ścianie] podgrzewają strumień powietrza, który przepływając wzdłuż zimnej ściany ogrzewa ją i zapobiega niekorzystnej dla komfortu cieplnego wymianie ciepła w wyniku promieniowania. " Z drugiej strony na stronach tego portalu w artykule o grzejnikach żeberkowych firmy Zehnder redakcja podpisała się pod tekstem - cytuję: "Dzięki żeberkowej konstrukcji, grzejniki te można łatwo czyścić. Znaczna część ciepła oddawana jest przez przyjemne promieniowanie, a jedynie niewielka poprzez niekorzystną dla jakości powietrza kon-
wekcję. Efektem tego jest bardzo łagodna amplituda grzewcza, a co za tym idzie - odczuwalny, wysoki komfort cieplny." Kto ma rację?
grzejniki - lepiej przez konwekcję czy przez promieniowanie?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Widzę, że niezbyt jasno napisałem, w czym widzę problem - otóż dwa, powiedzmy, autorytety - z jednej strony autorzy zacytowanego podręcznika, z drugiej strony redakcja tego specjalistycznego portalu w artykule "I znowu serwują "żeberka""- różnią się w swoich sądach w sposób krańcowy - autorzy podręcznika twierdzą, że ogrzewanie przez konwekcję jest korzystne dla komfortu cieplnego, a ogrzewanie przez promieniowanie niekorzystne, natomiast redakcja tego portalu w cytowanym artykule o "żeberkach" twierdzi coś skrajnie przeciwnego. W związku z tym pytam - czy ktoś z użytkowników portalu ma wiedzę (teoretyczną), która pozwoliłaby rozsądzić ten -moim zdaniem fundamentalny - spór?
Doczytałem kilka następnych rozdziałów podręcznika "Ogrzewnictwo wentylacja klimatyzacja" i widzę, że kwestia jest jeszcze trudniejsza do rozstrzygnięcia, niż mi się to początkowo wydawało, bo w rozdziale "Ogrzewanie przez promieniowanie" napisane jest "W pomieszczeniu ogrzewanym przez promieniowanie temperatura powietrza jest niższa od średniej temperatury promieniowania wszystkich powierzchni. Stwarza to uczucie komfortu cieplnego. Człowiek lepiej czuje się w pomieszczeniu o cieplejszych przegrodach i chłodniejszym powietrzu niż odwrotnie. Ciało ludzkie traci wtedy mniej ciepła wskutek promieniowania." Prawdopodobnie rozdział ten pisał inny z autorów, niż rozdział o grzejnikach listwowych, a stąd wynikałoby, że nawet wśród autorów tego podręcznika poglądy na temat wpływu sposobu przekazywania ciepła na komfort cieplny są rozbieżne.. 
spór rozsądza zawsze preferencja użytkownika... osobiście uznaję wyższość promienników. jakoś powietrza w pomieszczeniu jest dla mnie fundamentalna. zwłaszcza, jeśli to jest powietrze ogrzane. no i wolę nie mieć "kotów" z kurzu. mam w domu promienniki - ogrzewanie elektryczne , grzejniki sa kamienne. termar.pl tutaj piszą jak to działa.
ale i tak uwazam, ze kazdy ekspert swoje wie, a decyduje klient-czesto jego portfel.
ale i tak uwazam, ze kazdy ekspert swoje wie, a decyduje klient-czesto jego portfel.
-
Gość10463
Re: grzejniki - lepiej przez konwekcję czy przez promieniowanie?
nie ważne jaki grzejnik macie ważne jest jak zatrzymujecie ciepło przez niego wyprodukowane, mamy zwykłe kaloryfery żeberkowe, centralne ogrzewanie w mieszkaniu, sprawną wentylację i stałą temperaturę powietrza wewnątrz na poziomie 22-23 stopni oraz stałą temperaturę ścian
mamy po prostu komfort termiczny, przeczytaj sam
jak do tego doszliśmy i ile nas to kosztowało
skoro my możemy oszczędzać na ogrzewaniu Wy także możecie
mamy po prostu komfort termiczny, przeczytaj sam
jak do tego doszliśmy i ile nas to kosztowało
skoro my możemy oszczędzać na ogrzewaniu Wy także możecie