Problem z pryskającą wodą z wc

Wszystko o kanalizacji i odwodnieniu. Dział poświęcony poradom na temat najnowszym rozwiązaniom technologicznym związanymi z kanalizacją, drenażem i oczyszczaniem ścieków.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

seska
Początkujący
Początkujący

Problem z pryskającą wodą z wc

Post autor: seska »

Witam,
dopiero, co się wprowadziłyśmy i mamy problem z wc.
Mianowicie przy każdym spuszczeniu wody po prostu się wychlapuje. Zmniejszyłam ilość wody na jedno spłukiwanie, ale to nie pomogło.
Może trzeba zastosować jakiś reduktor?
Poniżej zdjęcie wc dla jasności ;)
Obrazek
Proszę o porady.
Pozdrawiam

borubar

Post autor: borubar »

Zdjecie, ze tak powiem niczego nie wyjasnilo... :)

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

No właśnie :roll: . Czy to aby na pewno właściwa fotka?
adam

seska
Początkujący
Początkujący

Jako że się nie za bardzo znam - proszę o wskazówkę - zdjęcie czego powinnam zrobić ? Wnętrza muszli ? :oops:

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Muszla,jak muszla,za wiele i tak nie zobaczymy.
Czasem takie zjawisko zdarzało się przy dolnopłukach łączonych z muszlą rurą plastykową.Jak się tą rurę niewłaściwie,pod zbyt dużym kątem, wcisnęło do muszli,to woda wylatywała z niej za wysoko.
Jaka to jest spłuczka?Kompakt z porcelany,czy dolnopłuk wiszący oddzielnie na ścianie?A może któryś z tych Chińskich wynalazków z Praktikera?Gdyby tak,to się poddaję.
Niektóre kompakty mają wewnątrz taki element plastykowy umieszczony w miejscu,gdzie strumień wody ze spłuczki,ten pionowy,przechodzi w część w muszli,w poziomie.I tam niektórzy producenci umieszczają takie coś z plastyku,co niby ma za zadanie równomiernie ukierunkować strumień wody po muszli.Jak jest on źle zamontowany,albo źle ukształtowany,to czasem daje taki niepożądany efekt.Można go niekiedy poprawić,ale częściej pomaga jedynie wywalenie go stamtąd.
Może to on jest problemem?Powinien być dostrzegalny od strony muszli.
adam

seska
Początkujący
Początkujący

Witam, spłuczka jest z plastiku (wisi oddzielnei na ścianie) i raczej była tu zanim doatrły do polski praktikery ;)
Co do tego elementu z plastiku - przyjrzałam się muszli i owszem był tam taki element tylko metalowy - muszla ma ze 100 lat (ludzie od których wynajmujemy raczej o nic nei dbają) i kompletnie przerdzewiał wiec go wywaliłam. Może można się tam jakoś dostać i dokupić taki element - jeśli tak to jak to nazwać w sklepie ? możę to by zadziałało?
Pozdrawiam

seska
Początkujący
Początkujący

ups teraz widze ze cos nei tak bylo ze zdjeciem.. tu adres do poprawnego: img1.aukcjoner.pl/gallery/000613364/1_f.jpg
Co do kibelka poradziłam sobie - wsadzilam uszczelke redukujaca rure przez ktora przeplywa woda ze zbiornika i poskutkowalo.
No chyba ze tak niemozna?
Pozdrawiam

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Skoro to jest stara spłuczka,to raczej był tam jakiś patent zainstalowany przez montującego to wszystko człowieka,bo nie spotkałem się z czymś takim nigdy.
No,ale najważniejsze,że jest OK.Można wszystko,byle działało i nie ciekło na zewnątrz. :wink:
A na zdjęciu jest to samo,czyli zielone tło i jakieś pionowe i ukośne linie.Nadal nie kojarzę tego z kibelkiem. :roll:
Mimo to,gratuluję zmysłu technicznego. :)
adam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kanalizacja i odwodnienia”