POMOC

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Gość

POMOC

Post autor: Gość »

Mam pytanie jakie są technologie i gdzie moge zdobyć materiały na temat izolacji poziomej starych fundamentów
wykonanych z cegły ???

Gość

Taką izolację możesz wykonać iniekcyjnie lub metodą podcinania ścian lub wbijania blach - fundament z cegły jest idealny do przeprowadzenia takich prac. Na ten temat przeczytasz w serwisie :arrow: e-izolacje.pl w dziale Fundamenty.

Awatar użytkownika
waczyk
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: waczyk »

:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 09 lis 2005, 13:03 przez waczyk, łącznie zmieniany 2 razy.

T. Brzęczkowski

Post autor: T. Brzęczkowski »

Najlepiej to jest ustalić skąd ta wilgoć, by nie narobić sobie krzywdy pozimą izolacją wodną, która przeważnie więcej szkodzi niż pomaga!!!
W starym domu przy nieszczelnych oknach i piecach kaflowych wilgotność zimą wynosiła 15-25 % i punkt rosy wypadał poza ścianą, wszystko było suche. Przy remoncie domu często wymienia się okna, nie zmieniając systemu wentylacji, powoduje to znaczny wzrost wilgotności względnej i przeniesienie punktu rosy w ścianę. Woda z kondensacji ściekając w dół napotka izolację poziomą i nieszczęscie gotowe, wychodzi zewnętrznym lub wewnętrznym tynkiem. Pamiętać trzeba że dobra izolacja wodna ma wody gruntowej nie wpuścić, ale wodę ze ściany wypuścić. To jak kurtka z goretexu a nie z gumy.

Gość

O rany - jakie niesamowitości na temat roli izolacji poziomej napisał ten Pan wyżej. Takiej interpretacji roli izolacji poziomej jeszcze nie słyszałem. To jest jakiś dowcip? Mam nadzieję, że nikt tego nie weźmie poważnie. Izolacja ma wypuszczać wodę...czy to ma być śmieszne :?:

T. Brzęczkowski

Post autor: T. Brzęczkowski »

To nic śniesznego to tylko fizyka. Kiedyś świetnym rozwiązaniem izolacji wodnej fundamentów były kamienne fundamenty, granit wody kapilarnie nie podciągał, zaś w czasie mozów wilgoć ze ściany swobodnie spływała do strefy gdzie mrozu nie ma. Teraz taką rolę pełnią membrany kubełkowe.

enosta

Re: POMOC

Post autor: enosta »

Anonymous pisze:Mam pytanie jakie są technologie i gdzie moge zdobyć materiały na temat izolacji poziomej starych fundamentów
wykonanych z cegły ???
Do udzielenia prawidłowej odpowiedzi na to pytanie potrzebne są dokładniejsze informacje o budynku (chyba, że pytanie dotyczy problemu ogólnego, wtedy odpowiedź możer być również ogólna). Proszę o bezpośredni kontakt e-mail: biuro@enosta.pl. Pozdrawiam, Wojciech Wójtowicz.

WIKTOR

Post autor: WIKTOR »

ten Brzeczkowski to chory psychicznie czy co?
jeszcze tyle sie nie usmialem :) :) :) :)

Wentylek

Post autor: Wentylek »

www.nie-co.pl to do niego zadzwoń pośmiejecie się razem

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”