rozdzielacz z układem mieszającym - gdzie i co?

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

katomasz
Początkujący
Początkujący

rozdzielacz z układem mieszającym - gdzie i co?

Post autor: katomasz »

Proszę o pomoc w rozrysowaniu gdzie podłączyć zasilanie, a gdzie powrót do rozdzielacza z tej strony sklepco.pl/index.php?products=product&prod_id=167.
Prośba również o opisanie zasady działania takiego podłączenia. I jeszcze jedno, pompa jest trzybiegowa - na którym biegu należy ją ustawić?

wyrzutnia
Aktywny
Aktywny

Post autor: wyrzutnia »

Zasilanie to belka górna,powrót dolna,bieg na pompie w zależności od długości pętli.Zasada działania jest taka,woda biegnąca z kotła jest za gorąca do podłogówki więc mieszacz miesza zasilanie z powrotem, tym samym obniża temperaturę wody

katomasz
Początkujący
Początkujący

Post autor: katomasz »

To mam problem, ponieważ właśnie tak mam podłączone. I okazuje się, że praca pompy nie pozwala na wpłynięcie na górną belkę wody z kotła. Widziałem jeszcze inne układy rozdzielaczy z mieszaczami i wszędzie zasilanie z kotłowni przy takim układzie idzie na dolną belkę, natomiast powrót na górną. Wygląda to tak, że pompa mieszająca pobiera wodę z kotła, miesza ją z wodą w układzie i pompuje w podłogówkę. Schemat takiego układu tutaj ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=596&cms=266

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Alibaba »

kisan.pl/obrazki/download/InstrukcjaIIpolska/instrukcjaiipol.pdf
Na stronie 28 jest schemat i chyba powinno być tak jak piszesz wyżej

wyrzutnia
Aktywny
Aktywny

Post autor: wyrzutnia »

sorry za wprowadzenie w błąd oczywiście zasilanie dolna

Adarkar
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Adarkar »

Wedlug mnie zasilanie z kotla na gornej belce a powrot na dolnej. Sprawdz w ktora strone pompuje pompa, wg mnie powinna pompowac z gory do dolu. Glowica termostatyczna z kapilara na gornej belce sluzy do dopuszczania wody z kotla o odpowiedniej temperaturze. Na belce dolnej jest zasilanie do obwodow podlogowki i tam sa zainstalowane zawory termostatyczne, na gornej powrot z obiegow sa zainstalowane przeplywomierze. Tak to dziala weglug mnie.

fpz
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: fpz »

Niezła samoróbka
Woda przychodzi do belki górnej. Idzie na pętle podłogówki wraca do belki dolnej. Ten zawór co jest na wejściu mierzy temperaturę w belce górnej, odwrotnie działa termostat od pompy, załącza ją po osiągnięciu określonej temperatury. Przy przekroczeniu temperatury na belce górnej zawór na wlocie się zamyka. Pompa miesza, w ten świetny sposób, że to co wraca wtłacza do belki górnej. Jak się robi za zimne to zawór na wlocie dopuszcza wody z instalacji.
Teoretycznie powinno działać, praktycznie może nie.

mezik0
Zaawansowany
Zaawansowany

rozdzielacz

Post autor: mezik0 »

dolna belka jest zasilaniem podłogówki zaś górna to powró podłogówki ale zaślanie od kotła do rozdzielacza na górną belke, zasada działania tak jak kolega mówi Adarkar

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”