Popsuta spłuczka! Pilnie potrzebna pomoc

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

narew
Początkujący
Początkujący

Popsuta spłuczka! Pilnie potrzebna pomoc

Post autor: narew »

Od miesiąca wynajmuje mieszkanie(w starym bloku we Wrocławiu) i mam ciągłe problemy ze spłuczką.
Obrazek

Przy mocniejszym naciśnięciu coś potrafiło się tam "zawiesić" i dźwignia do spłukiwania nie wracała na swoje miejsce (woda nie leciała). Kilka razy wystarczyło cały mechanizm podważyć śrubokrętem i wszystko wskakiwało na swoje miejsce, spłuczka działała. Niestety teraz sytuacja jest podobna, ale nie pomaga podważanie.

Można coś jeszcze z tym zrobić? Dysponuje tylko śrubokrętem i kombinerkami.

Jeżeli konieczna jest wymiana spłuczki to chciałbym się dowiedzieć, czy średnica gwintu rury do której się ją wkręca jest jakoś ustandaryzowana? A jeżeli nie to może ktoś mi powie jaka to jest średnica patrząc na model spłuczki na fotce na fotke :)

Z góry dzięki
Pozdrawiam

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Alibaba »

Stary popularny "Tajfun" z obecną spłuczką raczej ma niewiele wspólnego.Chociaż zadanie mają podobne.
W zeszłym roku widziałem jeszcze w sprzedaży (w jakimś sklepie wiejskim) te automaty.
Bywają też na Allegro i "Świstaku".
Średnica rur to 20 mm. (3/4 cala).
Można zerknąć do środka,co tam się dzieje, odkręcając tą górną śrubę (na fotce widać, że już ktoś kilka razy coś robił). Jeżeli nie wiesz co i jak, to lepiej nie rozkręcaj.

narew
Początkujący
Początkujący

Post autor: narew »

dzięki wielkie jeszcze raz

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Alibaba »

W dalszym ciągu Tajfuny produkuje firma "JAFAR". Nawet mają aktualny cennik :D :
Nazywa się to - Zawór spłukujący SU nr kat. 1020.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”