Jak wykonać izolację poziomą fundamentu?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Kalina
Jak wykonać izolację poziomą fundamentu (pomiędzy ścianą fundamentową) a ścianami nośnymi?. Dziękuję za każdą odpowiedź! 
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Witam
Jeżeli chodzi o nowy budynek to jest to w opisie konstrukcji (projekcie)
W starym budynku musiał byś podać więcej szczehgułów
Moje GG 5276516
Lub e-mail poniżej
Pozdrawiam
Dariusz
Wesołych świąt
Jeżeli chodzi o nowy budynek to jest to w opisie konstrukcji (projekcie)
W starym budynku musiał byś podać więcej szczehgułów
Moje GG 5276516
Lub e-mail poniżej
Pozdrawiam
Dariusz
Wesołych świąt
Góral z Sudet
-
Olivia
projekt projektem, a jakia jest rzeczywsitosc kazdy wie, ja mam ten sam dylemat, pomiedzy chudziakiem a wylewką bedzie ocieplenie ze styroipanu pomiedzy 2 wartswami folii budowlanej, chce cos jeszcze dac pomiedzy 1 folie a chudziaka,czy papa termozgrzewlna podkładowa jest dobrym pomysłem? Czy możecie polecić coś jeszcze?
-
Gość
Moim zdaniem nie trzeba niczym wzmacniać folii pod styropianem. Styropian i tak jest niewrażliwy na działanie wilgoci, więc co mu się może stać? I jeszcze jedna sprawa - styropian nie podciąga kapilarnie wody jak sądzę, więc nie ma niebezpieczeństwa, że nawet jak warstwa pod styropianem się uszkodzi, to wilgoć przedrze się przez warstwę nad styropianem - chyba że parując. Folia nad styropianem wydaje mi się jednak niezbędna, bo nie tylko może chronić górne warstwy podłogi przed wilgocią, ale też może stać się warstwa poślizgową dla betonu pod posadzką (rozszerzalność pod wpływem temperatury). Ale to chyba już nie na temat.
-
BDB
Folie nie są żadnym zabezpieczeniem przeciw wilgoci na dłużej i w myśl przepisów i norm nie są hydroizolacjami - mogą byż, ale tylko na czas budowy.
Jeżeli styropian, to nie papa.
Biuro Doradztwa Budowlanego www.bdb.com.pl
Jeżeli styropian, to nie papa.
Biuro Doradztwa Budowlanego www.bdb.com.pl
-
Gość