zawór na zasilaniu podłogówki...

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

piczy
Początkujący
Początkujący

zawór na zasilaniu podłogówki...

Post autor: piczy »

Wita, mam pytanie, widziałem ostatnio zawór(chyba do podłogówki) założony na zasilaniu, za tym pompka do rozdzielacza na podłogówke. Na końcu zasilania zasilacza jest termometr, czy ten zawór to moze być normalny grzejnikowy i regulujemy temp. patrząc na termometr?? i czy jak całkowicie zamknie sie taki zawór to spali sie pompka, nie ma zaworu mieszającego?? Jedno jest pewne ze nie grzeje :( Pomoże ktoś??
Piotr Murawski

mezik0
Zaawansowany
Zaawansowany

zawór

Post autor: mezik0 »

przy małych obiegach można dać zawór na powrót RTL,który zabespiecza obieg przed przegżaniem,zwykły zawór wykluczone.Pompa działa tylko w układzie z podmieszaniem

piczy
Początkujący
Początkujący

Post autor: piczy »

tzn. że normalna pompka bez mieszacza nie będzie działać?? dlaczego??powinna działać jak na grzejnik, czy podłogówka to za wielki opór?? 5 obiegów jest, a ile węza to nie wim bo tego nie robiłem?? i co teraz?? taki dotowy układ do podłogówki kosztuje 1400 pln :(
Piotr Murawski

wyrzutnia
Aktywny
Aktywny

Post autor: wyrzutnia »

najlepiej zrób zdjęcie ,lub chociaż narysuj ten układ ,przy stosowaniu zwykłego rozdzielacza zawór termostatyczny stosujemy na powrocie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”