Zapchana rura Wielki problem

Wszystko o kanalizacji i odwodnieniu. Dział poświęcony poradom na temat najnowszym rozwiązaniom technologicznym związanymi z kanalizacją, drenażem i oczyszczaniem ścieków.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Awatar użytkownika
adas651
Początkujący
Początkujący

Zapchana rura Wielki problem

Post autor: adas651 »

witam

Mam problem z zapchanym odpływem od wanny. leje krety i inne ale efekty są małe przepychaczka tez nie wiele pomaga, próbowałem taką spiralą ale nie mogłem trafic w dziure odpływowa, Hydraulicy tez próbowali i nic. Nie moge przepchac głównej rury odpływowej gdyż jest ona w piwnicy do której nie mam klucza.

Co moge zrobic? czy są mocniejsze środki chemiczne?
czy środek "FOSOL" nada sie do tego?

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

A jakie masz rury?Żeliwo czy plastik?Nie należy przesadzac z tymi kwasami.Właściciel piwnicy musi ją udostępnic.To nie jest jego dobra wola ale wymóg prawny.
adam

cezarr1
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: cezarr1 »

adamis dobrze Ci radzi wszystkie instalacje są częścią wspólną budynku a co na to administracja budynku jak nie to zamów WUKO na rachunek zarządcy łaski nie robią na pewno mają umowę na konserwację z jakąś firmą wyegzekwuj to

astim
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: astim »

fosol to odrdzewiacz na bazie kwasu.
Podejrzewam, że dostanie sie do piwnicy sąsiada nic nie da, bo pewnie żadnej rewizji tam nie ma.. może trzeba wyjąć wannę z syfonem i wtedy próbować przepychać sprężyną.. jeśli nie, to pisz oficjalne pisma do administracji - boją się papieru jak ognia

Awatar użytkownika
adas651
Początkujący
Początkujący

Post autor: adas651 »

Ta rura w piwnicy Jest wspólna z mieszkaniem podemną, a sąsiad którego jest piwnica nie chce jej odtykac bo nie uzywa tego mieszkania.

Pozostają mi srodki chemiczne

Czy są jakies mocniejsze niz te krety z sklepów i hipermarketów?

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Kretów nie powinno używac się do rur żeliwnych,a i do plastykowych trzeba podchodzic ostrożnie.Za duża ilośc kreta może tak rozgrzac rurę,że się rozpuści.Widziałem takie przypadki.
Może też dojśc do tak silnego związania kreta w rurze,że będzie twardy jak korek z cementu.
Dlaczego przetykanie sprężyną nic nie daje?Jeśli owa sprężyna tam wchodzi,to tylko trzeba koniec jej podgiąc mocniej i powtórzyc czynnośc kilka razy.Najpewniej jest tam spory korek z włosów,a kret tego nie ruszy.
Jeśli jest tam żeliwny syfon w podłodze,to wciśnięcie tam sprężyny jest niesamowicie trudne.Najlepiej umiejętnie jest wybic niewielką (jakieś 2cm2) dziurę w ściance tegoż syfonu,w kierunku spływu,i w ten sposób ominąc to feralne przełamanie.W taką dziurę sprężyna wejdzie już bez kłopotów.
Jak na sprężynie nawiną się już te włosy,może byc problem z wyciągnięciem jej przez ten otwór,ale to już drobnostka.Trochę walki i wyjdzie.
adam

corleone
Aktywny
Aktywny

Post autor: corleone »

jeśli właściciel będzie stał przy swoim i nie udostępni piwnicy, napisz pismo do administarcji i wyjaśnij sytuację. jeśli coś się stanie, to masz dowwód, że wykazałeś się dobrą wolą i chciałeś naprawić problem
corleone

MarcinK
Początkujący
Początkujący

Post autor: MarcinK »

Mam podobny problem - pod wanną mam betonowy basenik z niewielką dziurą (a w zasadzie dziurką odpływową, której nijak nie mogę przepchać sprężyną - zapchało się to na dobre w zeszłym tygodniu - kret nie dał rady i teraz już nie wiem, co z tym zrobić...

Ralphj
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Ralphj »

Polecam srodek do udrazniania o nazwie MUDIN firmy norenco, sprzedałem tego sporo i nie bylo reklamacji, a nie jest to tani srodek bo 1l kosztuje ok 35,- zł

norenco.pl/index.php?url=showProduct&pid=9

borubar

Post autor: borubar »

No wlasnie, jak wyglada sprawa :przeczyszczania: rur z pcv srodkami takimi jak kret? mam na mysli bardziej kuchnie, bo tu sprawa jest chyab trudniejsza? jedzenie, tluszcz, brudy itd.?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kanalizacja i odwodnienia”