konstrukcja dachu
Moderator: Redakcja e-dach.pl
konstrukcja dachu
witam serdecznie mam takie male pytanie czy mozna na budynku mieszkalnym zrobic konstrukcje dachu metalowa jesli tak to jakie sa za i przeciw
Każda konstrukcja jest dobra jeśli po pierwsze jest bezpieczna po drugie rozsądnie kosztuje. A więc jeśli bezpieczna to na pewno zaprojektowana przez osobę z odpowiednimi kwalifikacjami. Zresztą i tak na budowę dachu potrzebne jest pozwolenie na budowę. Po zaprojektowaniu wykonanie powierzamy osobie również kompetentnej.
Co do kosztów to dach stalowy po uwzględnieniu sposobów mocowania membrany dachowej, poszycia, wełny, rusztu itd. oraz potrzeby malowania farbami wydaje się być nieodpowiedni na dom jednorodzinny. Chyba że mamy strych nieużytkowy.
Co do kosztów to dach stalowy po uwzględnieniu sposobów mocowania membrany dachowej, poszycia, wełny, rusztu itd. oraz potrzeby malowania farbami wydaje się być nieodpowiedni na dom jednorodzinny. Chyba że mamy strych nieużytkowy.
-
matt_davis
- Aktywny

zacznijmy od tego ze konstrukcje metalowe maja zupelnie inne mocowania... teraz pokazales madrosci... nie wiem ile masz lat ze w metal gwozdzie chcesz wbijac...amc1 pisze:A tak już z czysto praktycznego punktu widzenia, to jak w konstrukcję stalową wbić np. gwóźdź? Raczej zostańmy przy drewnie, jeśli chodzi o indywidualne budownictwo mieszkaniowe.
drewno na pewno jest lzejsze, a metalowa to juz zalezy jaka... chociaz polecam drewno bo z drewnem mozesz zrobic wszystko. i przy nie duzym koszcie porownujac do metalu
-
matt_davis
- Aktywny

Chłoptasiu, mówię ci po raz ostatni, że żeby z kimś dyskutować, najpierw trzeba zrozumieć co ten ktoś mówi. Poza tym nie jest dla mnie partnerem do dyskusji na temat związany z moją profesją ktoś, kto ma mgliste pojęcie nie tylko o niej ale także o logice wypowiedzi, gramatyce i ortografii.matt_davis pisze:ty swoja wypowiedzia tym bardziej... udajesz madrego a chcesz gwozdzie w metal wbijac
Nie denerwuj się, chłoptasiu. Można Ci jeszcze pomóc. Popracuj na d sobą. Jeszcze nic straconego. Lektury. Jeżeli mogę Ci poradzić to na początek elementarz dla sześciolatków. Myślę, że jak będziesz wytrwały i regularny, za jakieś piętnaście lat zrozumiesz połowę z "Poradnika majstra budowlanego", potem, jak nadal będziesz wytrwały i regularny, co zajmie według mnie minimum dziesięć lat, powinno Ci się udać powiedzieć trzy mądre zdania o budownictwie.
I tego życzę z całego serca Tobie, sobie i innym tu obecnym forowiczom.
I tego życzę z całego serca Tobie, sobie i innym tu obecnym forowiczom.
-
matt_davis
- Aktywny

-
Impresja32
- Początkujący

Ja myślę tak - wszystko się da, o ile ma się nato pieniądze i jakąś fajną wizję. Jeśli ta konstrukcja metalowa potrzebna jest do uzyskania fajnego efektu wewnątrz, np. widoczne metalowe belki - taki industrialny charakter - to czemu nie, z pewnością efekt będzie niesamowity (o ile ktoś lubi takie klimatym ja tak:). Ale jeśli zastanawiasz się nad belkami stalowymi tylko ze względu na właściwości konstrukcyjne, to chyba niekoniecznie, bo będzie to dużo droższe i trudniejsze w wykańczaniu, montażu od tradycyjnej więźby drewnianej. No chyba że np. będziesz miał duże rozpiętości w swoim domu, i nie chcesz zbędnych podpór, to czasami belki stalowe są niezastąpione (jako płatwie). Ale i w takim przypadku krokwie daje się drewniane. Jak napisałam powyżej, wszystko zależy od pomysłu aranżacji wnętrza (i zewnętrza), wymagań konstrukcyjnych lub po prostu ilości posiadanej gotówki 
moje kobiece hobby - budowlanka:)
-
matt_davis
- Aktywny

tak jak poprzednik napisal, ze dobre do pewnych rodzajow glownie wykonczenia dachu z zewnatrz to metal moze byc ok, ale jesli chodzi o montaz to zdecydowanie latwiej jest montowac drewno, m.in ze mozna szybko montowac elementy (szybciej niz metal) i latwiejsze jest w obrobce. Tak ze warto sie zastanowic.