Belka przy kalenicy
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Belka przy kalenicy
W projekcie mam zaplanowaną bardzo dluga belke ok. 13 m na szczycie kalenicy o wym. 14*14, wiezba projektowana pod pokrycie ciezkie, ale ile dachow widzialam to one nie posiadaja tej belki, krokwie lacza sie na szczycie dachu same ze soba, po co jest ta belka, boje sie, ze wplynie negatywnie na wiezbe, jakie zdanie maja znawcy na ten temat?
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Przepraszam ze podpinam sie pod temat, ale mam podobny problem. W wyniku przetasowan z kominami, owe kominy wychodza dokladnie w kalenicy. Wiec na zdrowy rozum belka nie moze tam powstac.
Nie wiem teraz czy dac tylko jakas belke miedzy kominami i tam ja podeprzec slupami czy co z tym zrobic. W projekcie sa tez belki posrednie ale te zostaja, nie bylo tez pierwotnie zadnych podpor ani belek kalenicowej ani posrednich.
Pozatym tez wydaje mi sie ze bedzie problem z ugieciem tych belek.
Jak myslicie dawac ta belke kalenicowa czy mozna spokojnie odpuscic ?
pozdrawiam
Nie wiem teraz czy dac tylko jakas belke miedzy kominami i tam ja podeprzec slupami czy co z tym zrobic. W projekcie sa tez belki posrednie ale te zostaja, nie bylo tez pierwotnie zadnych podpor ani belek kalenicowej ani posrednich.
Pozatym tez wydaje mi sie ze bedzie problem z ugieciem tych belek.
Jak myslicie dawac ta belke kalenicowa czy mozna spokojnie odpuscic ?
pozdrawiam
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Zawsze robić więźbę wg. projektu. Zmiany konsultować z projektantem.
Płatwie moim zdaniem są często przewymiarowywane i stanowią dużą trudność
w montarzu. Płatew kalenicowa jak pisał przedmówca wytycza i usztywnia kalenicę.
Jest również przydatna podczas krycia dachu do zamocowania np.obrubek blacharskich
lub gąsiorów.
Pozdrawiam.
Stanisław
Płatwie moim zdaniem są często przewymiarowywane i stanowią dużą trudność
w montarzu. Płatew kalenicowa jak pisał przedmówca wytycza i usztywnia kalenicę.
Jest również przydatna podczas krycia dachu do zamocowania np.obrubek blacharskich
lub gąsiorów.
Pozdrawiam.
Stanisław
Pozdrawiam